Opgericht op 20 mei 1968
 

Wijnja is bezig met haar tweede zwemleven

WERKENDAM – Annette Wijnja is bezig met haar tweede leven als zwemster. En dat gaat de bijna 41-jarige schoolslagspecialiste helemaal niet verkeerd af. Integendeel! Ter illustratie veroverde ze afgelopen weekeinde tijdens het Open NK doodleuk twee mastertitels. “Ik ben lekker bezig op mn ouwe dag.” De geboren Werkendamse maakte op jonge leeftijd kennis met het (wedstrijd)zwemmen.

Ze vond – uitgerekend in haar woonplaats – onderdak bij De Biesboschzwemmers. “Vroeger was ik echt bezeten van deze sport. Ik wilde bovenal presteren. Mede door mijn drive was het niet zo verwonderlijk dat ik redelijk goed uit de verf kwam. Op de schoolslag welteverstaan, want dat is altijd mijn favoriete discipline geweest.”

Haar zeven jaar oudere broer Pieter, toevallig de huidige voorzitter van de vereniging, deed toen óók van zich spreken. “Op een gegeven moment waren we allebei gekroond tot clubkampioen. Ja, ik kan me nog haarfijn voor de geest halen dat het een aparte gewaarwording was. Twee kampioenen afkomstig uit hetzelfde gezin, dat is toch best bijzonder.” Echter, voor Wijnja was er op sportgebied meer te beleven dan alleen het zwemmen. Omstreeks haar dertiende kreeg ze eveneens belangstelling om bij haar vereniging te gaan waterpoloën. “Waterpolo is een volwaardige teamsport, en daar had ik juist zin in. Ik schoof mijn zwemactiviteiten dan ook steeds meer naar de achtergrond; op mn achttiende ben ik zelfs helemaal gestopt met wedstrijdzwemmen. Waterpolo ging nog een paar jaar door, totdat plotseling het halve team zwanger raakte. Nou, en met een half team is het lastig ballen. Overigens is het grappig om te vermelden dat ik in die periode Paul, mijn echtgenoot, heb leren kennen. We maakten deel uit van hetzelfde team, na verloop van tijd is de vonk overgeslagen. Frappant is dat er toen meerdere koppeltjes zijn ontstaan.”

Het waterpolo was dus evenzeer op een dood spoor beland. Maar geen nood voor iemand die zó sportminded is: Wijnja was ondertussen lid geworden van de plaatselijke volleybalvereniging Foranto. “Bij het volleybal heb ik jarenlang mijn ei kwijt gekund. Het ging vrij aardig. Het feit dat ik derde divisie heb gespeeld, zegt denk ik genoeg. Later heb ik trouwens ook het tennisracket ter hand genomen. Helaas heb ik door de inspanningen bij Foranto mijn rechterknie aan gort gesprongen. Zowat alles in die knie zat los. Mijn klachten waren voornamelijk geconcentreerd rond mijn meniscus en de kruisband. Als gevolg daarvan voelde ik hevige pijnscheuten bij elke zijwaartse beweging. Mijn fysiotherapeut zei: Waarom trek je niet opnieuw je zwempak aan? Das goed voor je! Zo ben ik zon drieënhalf jaar geleden weer begonnen met wedstrijdzwemmen, samen met mijn dochter Kim (16). De keuze voor De Biesboschzwemmers gold voor mij als de enige logische om mijn comeback te vieren. Toeval of niet, maar mijn zoon Bart (11) had zich inmiddels ook al gemeld bij de club.” Tegenwoordig zwemt Wijnja bij de masters, iets wat haar geen windeieren heeft gelegd. Haar resultaten zijn opmerkelijk te noemen.