Opgericht op 20 mei 1968

Weer twee Nederlandse Kampioenen in open water

Sleeuwijk, 10 september 2022 – Ook tijdens de tweede dag van de Open Nederlandse Kampioenschappen open water zwemmen hebben de Biesboschzwemmers twee Nederlandse titels veroverd. Lars de Kooter en Sander van Elburg waren de gelukkigen. Het tweede dag van de dag werd er gestreden om de medailles van de Biesbosch Open Water Race en hier mochten Cil de Vries, Amy de Kooter, Lars en Sander naar het podium komen.

Lars startte deze ochtend in zijn eigen categorie en vanaf het begin kon hij met de jongens mee zwemmen die één of twee jaar ouder dan Lars zijn. Helaas bij het keerpunt na 500 meter verloor hij de aansluiting en moest hij de rest van de race alleen zwemmen. Zijn eindtijd was langzamer dan vorig jaar, maar het belangrijkste was dat hij zich nu Nederlands Kampioen mag noemen.

Bij de masters kwamen Ingmar Visser en Sander aan de start. Zij moesten 2000 meter schoolslag zwemmen en bij de start was duidelijk dat Sander de titel zou winnen als hij de race uit zou zwemmen. Sander was namelijk als enige ingeschreven en hij slaagde in deze opdracht. Ingmar had de pech dat uitgerekend vandaag alle sterke zwemmers in zijn categorie aanwezig waren en daardoor eindigde hij naast het podium, hij was echter wel tevreden want hij had lekker gezwommen.

Nadat alle programma’s van de Nederlandse Kampioenschappen voorbij waren, stonden de afstanden van de Biesbosch Open Water Race gepland. Op het programma stonden afstanden tussen 250 en 1000 meter. Op de kortste afstand, voor de jongste zwemmers, wist Cil naar een keurige derde plaats te zwemmen. De categorie hierboven zwom de 500 vrije slag en daar verraste Amy met een tweede plaats. Zij was de afgelopen dagen op kamp geweest en was niet helemaal 100% fit en dat maakte de zilveren medaille verrassend. Zowel Sander als Lars zwommen deze middag 1000m schoolslag en zij wisten deze te winnen. Het was voor beide niet moeilijk aangezien zij de enige deelnemers in hun categorie waren. Speciale vermeldingen waren er voor Sander, Corné Branderhorst, Bastiaan Baggerman, J.P. van Rossem en Sabrina Boekhout. Zij eindigden allen bij de beste drie zwemmers op de 1000m vrije slag, maar de organisatie had er voor gekozen alleen de snelste zwemmer een medaille te geven.

Met de wedstrijd in Sleeuwijk kwam het seizoen ten einde en konden de diverse klassementen opgemaakt worden. Lars wist het schoolslag klassement bij de jongens 12 en 13 jaar en bij de jongens tussen 11 en 17 jaar winnend af te sluiten. Voor Ingmar was er een tweede plaats bij de masters 40 tot 44 jaar op zowel de schoolslag als vrije slag.