Opgericht op 20 mei 1968
 
Goede tijden Biesboschzwemmers op lange afstanden

Goede tijden Biesboschzwemmers op lange afstanden

Gorinchem, 16 maart 2024 – Veertien leden van de Biesboschzwemmers hebben de afgelopen middag in Gorinchem mee gedaan aan een lange afstand wedstrijd. De zwemmers kwamen aan de start van de 800, 1500 of 2000 meter en na ruim twee uur zwemmen waren er diverse persoonlijke records verbeterd. Daarnaast zijn er ook enkele clubrecords bij de masters gesneuveld.

De middag begon met de 1500m vrije slag en hierop was Anne Lisman de eerste die het water indook. Anne heeft nog nooit verder dan 400 meter gezwommen en dus was het afwachten hoe het zou gaan. Na 400 meter was ze maar negen seconden langzamer dan haar beste tijd en wat verder opviel is dat Anne en hele vlakke race zwom.

Na Anne was het de beurt aan vijf masters. Sander van Tilburg en Wouter van der Stelt gingen in het begin redelijk gelijk op, maar daarna nam Sander het initiatief. Uiteindelijk was Sander exact twaalf seconden sneller dan zijn beste tijd. Wouter had twee weken geleden al de 1500 meter gezwommen en in Gorinchem ging hij nog eens 14 seconden sneller. Beide zwommen ook een nieuw clubrecord bij de masters. Ook Bastiaan Baggerman en Richard Tiemstra hadden veel aan elkaar in het begin, maar vanaf ongeveer 500 meter nam Richard het initiatief en tikte hij ruim 30 seconden voor Bastiaan aan. Bastiaan bleef binnen de 24 minuten en was hiermee sneller dan twee weken geleden. Richard verbeterde het clubrecord in zijn categorie. Ook Ingmar Visser zwom een clubrecord in zijn categorie. Het was voor het eerst dat Ingmar in een zwembad 1500 meter zwom en hij deed dit zeker niet onverdienstelijk.

Op de 800 meter vrije slag begon Jansje de Ridder heel voorzichtig, maar ze merkte halverwege dat ze wel sneller kon en het tweede deel zwom ze ruim 13 seconden sneller dan de eerste 400 meter. Haar eindtijd was ruim binnen de 11 minuten en hierdoor heeft ze voldaan aan de limiet voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen eind mei en begin juni in Eindhoven.

Ook bij de masters was er een grote deelname, vier dames en één heer waagden zich aan de 32 banen. Henri Verschoor zwom bijna de hele race aan de leiding op de voet gevolgd door Kirsten van der Steen. In de laatste 50 meter zwom Kirsten Henri voorbij. Beide zwommen een masters clubrecord en Henri ook nog een persoonlijk record. Anne-Marie Verschoor-Vos en Sabrina Boekhout eindigden ook heel dicht bij elkaar, maar daar zag het in het begin niet naar uit. Anne-Marie lag ruimschoots voor Sabrina, maar die had een sterk slotstuk. Uiteindelijk was Sabrina nipt langzamer dan haar beste tijd en Anne-Marie was halverwege sneller dan ooit en had voor de eerste keer ooit een 800 meter gezwommen en dat viel haar niet tegen. Mandy Swart lukte het niet om lekker in het ritme te komen. Ondanks het clubrecord bij de masters was ze niet helemaal tevreden.

Lars de Kooter en Erik Huisman waren de laatste die van start gingen, maar zij gingen wel voor de langste afstand. Lars had de afgelopen dagen extra getraind en dat merkte hij aan vermoeide spieren. Echter na 1000 meter wist hij zijn tempo toch verhogen. De tweede kilometer ging zeventien seconden sneller dan de eerste 40 banen. Zijn eindtijd was niet sneller dan zijn beste tijd, maar toch was Lars tevreden met zijn prestatie. Erik liep voor aanvang nog gek te doen door te zeggen dat hij het licht wel uit zou doen, maar zijn eindtijd was ruim binnen de 35 minuten en dus was het niet nodig voor hem om het licht uit te doen.

Bijna de helft zwom voor het eerst een lange afstand en het is te hopen dat ze ook in de toekomst zich wagen aan het zwemmen van de lange nummers van het zwemmen. Jansje de Ridder en Lars de Kooter zwommen tijden die goed genoeg zijn om te mogen starten tijdens  de ‘Brabantse’ maar alles hangt af van het programma.

Uitslag Lange Afstand Wedstrijd