Opgericht op 20 mei 1968

Elf ereplaatsen tijdens BOWR

Werkendam, 9 september 2023 – Bij het Biesbosch Museumeiland werd naast de Open Nederlandse Kampioenschappen open water zwemmen ook de Biesbosch Open Water Race 2023 (BOWR2023) georganiseerd. Op het programma stonden nummers van 250 tot en met 1000 meter. Er kwamen uiteindelijk 16 Biesboschzwemmers aan de start en er werden vijf eerste, vijf tweede en een derde plaats behaald.

Lars de Kooter was naast zijn ONK-deelname ook de actiefste zwemmer tijdens de BOWR2023. Lars startte op de 500 en 1000m schoolslag en beide nummers wist hij te winnen. Voor zijn gevoel ging het zwemmer zelfs lekkerder dan tijdens het ONK. Ook Ingmar Visser wist een gouden medaille te behalen en hij deed dit op de 1000m schoolslag bij de masters heren. Mandy Swart en Marjo Goelema mochten net als deze heren ook naar het podium voor een gouden medaille en zij deden dit ook op de schoolslag maar dan bij de masters dames.

De laatste die een medaille wist te halen was Amy de Kooter en zij deed dit op de 500m schoolslag. In dit nummer startten de jongens en meisjes tegelijk en zo lagen broer en zus dus samen in het water en mochten ze allebei naar het podium komen.

Omdat bij de masters alleen voor snelsten medailles zijn waren er geen medailles voor Paul Wijnja, Nico Swart, Annette Wijnja, Sanne van de Pol en Neel Gielen. Toch werden ze naar het podium geroepen en op alleen Neel na mochten ze op de tweede plaats gaan staan. Neel was als derde geëindigd op de 1000m vrije slag bij de dames 70+.

Sabrina Boekhout, Corné Branderhorst, Redine van Breugel, J.P. van Rossem, Kirsten van der Steen en Rens van der Wiel kwamen ook aan de start en toevallig zwommen zij allemaal 1000m vrije slag, maar eindigden ze niet op het podium.

Naast alle medailles werden er ook klassementsprijzen uitgereikt. Lars wist twee klassementen te winnen namelijk de schoolslag bij de junioren en de jeugd. Ingmar behaalde een eerste plaats bij de schoolslag masters. Sanne, Marjo en Nico kregen ook een klassementsmedaille omdat zij bij de beste drie waren geëindigd, ondanks dat ze niet voldoende kilometers gezwommen hadden.

Met het ONK en BOWR2023 kwam er een einde aan het seizoen en vanaf volgende week staat de eerste wedstrijd in het binnenbad alweer op het programma. In Leiden komen zeven masters aan de start van de Nationale Masters Club Meet, waar gestreden wordt als team.