Opgericht op 20 mei 1968

Drie NMK-titels tijdens laatste sessie

Heerenveen, 19 februari 2023 – De laatste dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 korte baan begon voor de masters van de Biesboschzwemmers pas in de middag. Op het programma stonden de 100 vlinder- en vrije slag, 50 schoolslag, 200 rugslag en als afsluiter de 4x50m wisselslag. Aan de oogst werden nog 6 medailles, 7 seizoensbesttijden, 6 clubrecords en een Brabants Masters Record toegevoegd.

De middag begon met de 100m vrije slag en bij de heren kwam Paul Wijnja aan de start. Paul stond vierde en werd uiteindelijk ook vierde. Paul had dit seizoen nog niet sneller dan één minuut en 7 seconden gezwommen en wist deze middag binnen de één minuut en 6 seconden te finishen in een nieuw clubrecord. Bij de dames stond Marjo Goelema als zesde ingeschreven met een 50 meter bad tijd en misschien waren er wel kansen op het podium. Vier jaar geleden had Marjo een tijd van één minuut en 6,63 seconden gezwommen in Zwolle en vandaag in Heerenveen was ze 0,1 seconde sneller en dit was goed voor zilver.

Op de 200 rugslag had Nico Swart last van zijn verkoudheid. Een aantal weken geleden had hij een goede race gezwommen en de verwachting was dat hij vandaag sneller zou zijn. Door de verkoudheid lukte dit helaas niet, maar toch was Nico tevreden met zijn tijd. Na Nico kwamen Mandy Swart en Annette Wijnja aan de start en de Mandy was de snelste van de twee. Ze was dit seizoen al wel sneller geweest, maar na drie dagen racen was ze tevreden. Annette was ruim een seconde sneller dan twee weken in Etten-Leur en zag dit beloond met goud en een Brabants Masters Record.

Na het lange werk werd er weer gesprint en nu op 50 meter schoolslag. Nico stond vijfde en werd ook vijfde en hij wist het clubrecord te verbeteren. Annette en Marjo zijn erkende schoolslag zwemsters en dat bewezen ze deze middag. Marjo verbeterde haar seizoenstijd en was hier heel tevreden mee. Ook Annette was sneller dan eerder dit seizoen en wist bijna haar clubrecord aan te scherpen. Beide dames behaalde met hun prestatie een gouden medaille.

Paul zwom voor het eerst sinds enkele jaren weer de 100 vlinderslag tijdens een NMK en ondanks het feit dat hij niet sneller was dan eerder dit seizoen was hij heel tevreden met zijn race en de uiteindelijke derde plaats in een nieuw clyubrecord.

In de afsluitende estafette gaven Nico, Marjo, Paul en Annette nog één keer alles en dit resulteerde in een spannende race om de eerste twee plaatsen. Uiteindelijk moest er genoegen genomen worden met een zilveren medaille op ruim een seconde van het goud.

Na drie dagen racen zijn 7 eerste, 5 tweede en 7 derde plaatsen behaald. Echter als we kijken naar alleen de Nederlanders dan is er een zilveren medaille meer. Daarnaast zijn er vijf persoonlijke records gesneuveld, bijna 40 seizoenstijden, 23 clubrecords en 5 Brabantse Masters Records. Over drie maanden is er weer een Nederlands Masters Kampioenschap en dit wordt dan gehouden in het 50 meter bad van Amersfoort.