Twee titels en vier medailles op tweede dag ONMK2023kb

Heerenveen, 17 februari 2023 – De tweede dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2023 korte baan (ONMK2023kb) begon deze ochtend met de 400 vrije slag en 100 rugslag. Aan het middag programma was er deelname van de Biesboschzwemmers op de 50 vlinder- en vrije slag, 200 schoolslag en 4×200 vrije slag estafette. De resultaten waren medailles, persoonlijke en clubrecords.

Zoals gebruikelijk was Wouter van der Stelt de eerste die aan de start kwam van een masters kampioenschap. Deze keer had Wouter niet de 1500m vrije slag ingeschreven, maar wel de 400 meter. Wouter startte in een goed tempo en tot en met 300 meter liep het schema licht op. De laatste 100 meter kon Wouter nog versnellen en tikte hij aan na 5 minuten en 28,72 seconden. Deze tijd was iets langzamer dan eerder dit seizoen en goed voor een 6e plaats in zijn categorie.

Aan het einde van de ochtendsessie stond de 100 rugslag voor heren en dames op het programma. Nico Swart was als enige heer ingeschreven met een tijd van de laatste NMK korte baan in Rotterdam in 2020. Het doel van Nico was om sneller te zijn dan eerder dit seizoen en dat lukte net niet. Nico zwom een halve seconde langzamer, maar was wel tevreden. Na Nico kwamen Mandy Swart en Annette Wijnja aan de start. Mandy wist sneller te zwemmen dan eerder dit seizoen, maar kon helaas niet binnen de Ă©Ă©n minuut en 20 seconden finishen al scheelde het maar 0,07 seconden. Annette stond als snelste ingeschreven, maar moest genoegen nemen met een zilveren medaille. Haar tussen- en eindtijden waren wel de beste tijden van het seizoen, maar er was Ă©Ă©n dame minder dan een seconde sneller. Annette wist wel op de 50 en 100 meter een club en Brabants Masters Record te zwemmen.

Het eerste nummer na de middag was de 50 vlinderslag. Bij de heren kwamen naast Nico ook Henri Verschoor en Paul Wijnja aan de start. Alle drie de heren zwommen hun beste seizoentijd, voor Nico was dit niet moeilijk omdat hij de 50 vlinderslag dit seizoen nog niet gezwommen had. Paul wist met zijn tijd van net binnen de 33 seconden een bronzen medaille te veroveren en verbeterde ook nog het clubrecord in zijn leeftijdscategorie. Henri was 0,05 seconden sneller dan eerder dit seizoen, maar bleef hierdoor op 33 seconden steken. Voor Nico kwam er een tijd binnen de 36 seconden op de klok en dit stemde hem tevreden.

Bij de dames lagen Mandy, Sanne van de Pol en Anne-Marie Verschoor-Vos in dezelfde serie en ook nog naast elkaar. Sanne wist als eerste van de drie aan te tikken voor Anne-Marie en Mandy. Zowel Sanne als Anne-Marie bleven binnen de 34 seconden en dat had  Marjo een serie eerder ook al gedaan. Mandy bleef in de buurt van haar inschrijftijd, maar had iets meer dan 34 seconden nodig. De tijd van Anne-Marie was geen persoonlijk record, maar wel een clubrecord bij de dames 40+. Redine van Breugel was de laatste van de vijf ingeschreven dames die aan de start kwam en zij wist binnen de 33 seconden te finishen. Alleen Anne-Marie was langzamer dan eerder dit seizoen. Marjo wist met haar tijd een bronzen medaille te ‘scoren’.

Na de vlinderslag sprint stond er een langer nummer op het programma, namelijk de 200 schoolslag. Bij de heren geen deelname namens de Biesboschzwemmers, maar bij de dames kwam Annette aan de start. In haar categorie stond ze als snelste ingeschreven en zeker na de 200 ‘school’ tijdens de competitie was er veel vertrouwen in een goede afloop en misschien wel een verbetering van haar eigen Nederlandse record. Vanaf het begin lag Annette achter op het schema van eind januari en uiteindelijk was ze iets meer dan een seconde langzamer dan drie weken geleden. De eindtijd was wel voldoende voor weer een Nederlandse titel, het verschil met nummer twee was namelijk ongeveer 15 seconden.

Datum50m100m150m200m
28-010.41.571.28.432.16.133.04.13
  0.46.860.47.700.48.00
17-020.42.271.29.132.17.133.05.53
  0.46.860.48.000.48.40

Opnieuw stond er een sprint nummer deze middag gepland, namelijk de 50 vrije slag. Bij de heren deelname van ‘sprinter’ Wouter, Henri en Paul. Wouter mocht als eerste en hij wist net niet binnen de 31 seconden te finishen. Wouter zwom 31.09 en had eerder dit seizoen met 0,04 seconden de 31 secondengrens gepasseerd. Vervolgens kwam Henri aan de start en hij had twee weken geleden in Etten-Leur zijn tijd aangescherpt en nu in Heerenveen bleef hij opnieuw binnen de 30 seconden, maar kon hij zijn tijd niet aanscherpen. Paul wist net als Henri binnen de 30 seconden te blijven en verbeterde zijn eigen clubrecord.

Na de heren was het de beurt aan de vijf dames van de vlinderslag. Als eerste kwam Mandy aan de start. Net als bij de vlinderslag bleef ze net boven haar beste tijd. Hierna gingen Redine en Marjo van start. Marjo was de snelste van de twee en wist bijna binnen de 30 seconden te finishen en dit was goed voor een bronzen medaille. Na Marjo mocht Anne-Marie en zij wilde revanche voor het ‘debacle’ van Etten-Leur toen haar brilletje niet goed bleef zitten. Het brilletje bleef goed zitten, maar ze kon helaas niet binnen de 30 seconden finishen. Het was wel voldoende om als derde te finishen, maar ze was de tweede Nederlandse en dus een zilveren medaille. Sanne was de laatste die startte en zij presteerde om haar snelste tijd ooit te verbeteren. Sanne was 0,07 seconden sneller dan ze was op 28 november 2015 in Eindhoven.

Het laatste nummer van deze dag was de 4x200m vrije slag estafette. De beide ploegen lagen in dezelfde serie en helaas lag er nog een team tussen hen in, maar toch leverde het een mooie strijd op. Het jongste team bestond uit Wouter, Nico, Mandy en Sanne en Henri, Paul, Annette en Anne-Marie vormden het oudere team.  Na 200 meter gaf Henri als eerste over aan Paul, Wouter moest ongeveer zes seconden toegeven. Het verschil na 400 meter was toegenomen want Paul zwom ongeveer 12 seconden sneller dan Nico. Mandy wist het verschil iets terug te brengen, want ze was ongeveer een seconde sneller dan Annette. Sanne zette alles op alles om Anne-Marie te achterhalen, maar ondanks de 10 seconden die Sanne sneller was tikte ze toch bijna acht seconden later aan. De tijd van Henri, Paul, Annette en Anne-Marie is een club en Brabants Masters Record.

Met twee eerste en vier derde plaatsen is het een succesvolle dag geworden. Als we kijken naar de medailles is het zo dat er 2 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles gewonnen zijn. Daarnaast zijn er drie BMR’s gezwommen, 7 clubrecords, 2 persoonlijke records en 16 seizoen besttijden. Morgen is de eerste afstand de 4×100 wisselslag estafette en dat zal rond half 12 zijn. ’s Middags is er deelname op de 50 rugslag, 100 wisselslag, 200 vrije slag, 100 schoolslag en 4×50 vrije slag.