Opgericht op 20 mei 1968
 

Gouden slotakkoord BZK2022

Eindhoven, 22 mei 2022 – De laatste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2022 in Eindhoven werd voor de Biesboschzwemmers een gouden dag. Van de 9 starts werd er 5 keer een medaille behaald en alle vijf de medailles waren van de gouden kleur.

De middag begon met de 800 vrije slag en daarna de 400 wisselslag. Op de vrije slag was er geen deelname, maar op de 400 wisselslag bij de heren kwamen Lars de Kooter en Pieter Pijnenburg aan de start. Lars mocht als eerste van de twee starten en begon met een sterke vlinderslag. Zijn tussentijd was sneller dan de inschrijftijd op de 100 vlinderslag later deze dag. Op de rug-, school- en vrije slag wist Lars goed door te zwemmen en was hij maar enkele seconden langzamer dan zijn inschrijftijd uit het 25 meter bad. Uiteindelijk bleek dit goed te zijn voor een gouden medaille. Pieter wist bij voorbaat dat de kans op een medaille uitgesloten was en wilde een fatsoenlijke 400 ‘wissel’ zwemmen en vooral een goede schoolslag. Dit lukte maar voor een deel. Pieter was ongeveer twee seconden sneller dan Lars en zevende bij de heren.

Nog geen half uur later stond Pieter weer op het startblok, nu voor de 200 schoolslag. Pieter begon in een rustig tempo en uiteindelijk bleek de laatste 10 meter van zijn race het lekkerste te gaan. De eindtijd was opnieuw goed voor een zevende plaats. Enkele series later mocht Lars zijn 200 schoolslag zwemmen en hij begon in een goed tempo. Na 100 meter keerde hij binnen de één minuut en 20 seconden en hij wist in een stevig tempo door te zwemmen. Uiteindelijk finishte Lars in een persoonlijk record van bijna een seconde als eerste.

Tess Vonk mocht hierna eindelijk haar eerste afstand, de 100 schoolslag. De inschrijftijden van de meisjes lagen dicht bij elkaar, maar daar trok Tess zich weinig van aan. Zeker na het keerpunt zwom ze weg bij haar leeftijdsgenootjes en finishte in een persoonlijk record van bijna 0,4 seconden.

Na de prijsuitreiking kwam Tess aan de start van de 50 vlinderslag en als enige met een 31-er ingeschreven en na 50 meter was ze nog steeds de enige die een 31-er op het scorebord zette. Ze tikte net boven haar persoonlijk record aan en was helemaal niet tevreden met hoe de race verliep.

Na vlinderslag sprint van de meisjes stond voor de jongens de 100 vlinderslag op het programma. Door de sterke opening tijdens de 400 wisselslag had Lars een kleine hoop zich in de strijd om de medailles te kunnen mengen. Echter na 50 meter wist hij dat dit er niet in zat. Zijn opening was langzamer en de vermoeidheid van de eerdere afstanden kwam naar voren. Lars was op zich wel tevreden met zijn eindtijd, maar hij weet dat het al sneller was gegaan.

Tess mocht deze Brabantse afsluiten met haar deelname op de 200 vrije slag en op papier zou het ‘een makkie’ moeten zijn, echter in de praktijk werd het anders. De zwemster naast haar maakte het Tess moeilijk en het leek er op dat Tess na het laatste keerpunt de slag gewonnen had, maar het werd op einde nog spannend. Tess tikte toch als eerste aan en mocht heel tevreden zijn met haar race en het persoonlijke record. Enkele series voor Tess dook Jansje te water voor haar 200 vrije slag. De eerste 150 meter gingen heel goed, maar helaas werd de laatste 50 meter een stuk zwaarder en verloor ze haar techniek. Met haar eindtijd was ze dik tevreden.

De laatste dag heeft dus vijf gouden medailles opgeleverd en hiermee kwam de teller na vier dagen zwemmen op 14 goud, 2 zilver en 1 brons. In het medailleklassement is dit goed voor een vierde plaats van de Limburgse en Brabantse verenigingen en derde van de Brabanders.