Opgericht op 20 mei 1968
 
Leerzaam NK voor Lars en Tess

Leerzaam NK voor Lars en Tess

Den Haag, 4 december 2021 – Voor het eerst hebben Lars de Kooter en Tess Vonk deelgenomen aan een officieel Nederlands Kampioenschap. Voor beide junioren zwemmers stond er een lange afstand op het programma. Lars startte op de 1500 meter en Tess zwom 800 meter vrije slag, beide bij de junioren 1 en 2. Tess wist uiteindelijk een persoonlijk record te zwemmen.

Beide zwemmers moesten in het water hangen voor de start en ze zwommen met twee zwemmers in één baan. De reden hiervoor was om tijd te winnen, zodat het programma voor 17.00 uur klaar is. Dit is één van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Het zijn niet omstandigheden die normaal bij een Nederlands Kampioenschap horen, maar iedereen moet er mee omgaan en dit gaat de één beter af dan de ander.

Lars was de eerste van de twee zwemmers die mocht starten en hij hoopte binnen de 19 minuten te finishen, maar in het begin was het tempo van Lars te traag. Na 200 meter was hij drie seconden langzamer dan eind oktober toen hij zijn snelste tijd zwom. Het verschil liep gedurende race steeds verder op. Na 400 meter was het opgelopen tot vijf seconden en na 800 meter was het veertien seconden. In het laatste deel van de race wist Lars het tempo toch nog te verhogen, maar uiteindelijk was hij 25 seconden langzamer dan anderhalve maand geleden. Deze tijd was goed voor een elfde plaats in zijn categorie.

1500m vrije slag Lars de Kooter tijdens NJK800/1500m in Het Hofbad, Den Haag

Ruim 20 minuten na Lars mocht Tess aan haar race over 32 banen beginnen. Vanaf het begin zat Tess niet lekker in de race. Het zwemmen ging niet soepel en ze kon daardoor haar leeftijdsgenootjes niet goed volgen. Ook Tess liet in het begin van haar race tijd liggen ten opzichte van haar snelste tijd. Maar aan het einde wist ze toch nog te versnellen en daardoor was ze ruim een seconde sneller dan haar inschrijftijd en die tijd is goed voor een zesde plaats.

800m vrije slag Tess Vonk tijdens NJK800/1500m in Het Hofbad, Den Haag

Over een week komen deze twee talenten weer aan de start van een Nederlands Kampioenschap. De wedstrijden worden dan gehouden in Eindhoven en ze komen allebei negen keer aan de start. Op het programma staan de 100 vlinder-, rug-, school- en vrije slag, 200 wissel- en vrije slag en 400 vrije slag. Over deze negen nummers wordt een klassement samengesteld en degene met de meeste punten is de kampioen. Ze kunnen dan gebruik maken van de ervaringen die ze nu opgedaan hebben.