Opgericht op 20 mei 1968
 
Vier goud Biesboschzwemmers tijden BOWR

Vier goud Biesboschzwemmers tijden BOWR

Sleeuwijk, 11 september 2021 – Naast de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) open water zwemmen organiseerden de Biesboschzwemmers ook nog de Biesbosch Open Water Race (BOWR). Anders gesteld het ONK maakte deel uit van de BOWR. Aan de elf programmanummers namen diverse Biesboschzwemmers mee en zij wisten in totaal vier goud te veroveren. Saillant detail is dat de medailles allemaal behaald werden door degene die ook bij het ONK op het podium wisten te eindigen.

Sander van Elburg wist zijn oogst van het ONK met twee gouden medailles uit te breiden. Op zowel de 1000 meter schoolslag als de 1000 meter vrije slag was Sander ruimschoots de snelste zwemmer bij de masters 30+. Op de schoolslag was het verschil ruim zeven minuten en op de vrije slag ruim vier.

De andere twee medailles werden op de schoolslag behaald door Pieter Pijnenburg en Lars de Kooter. Ze startten weer samen in een programmanummer en ze hadden besloten dat Lars achter Pieter zou gaan zwemmen. Lars wist dit goed vol te houden en op 100 meter van de finish probeerde hij Pieter te verrassen, maar Pieter had het door en dus was hij enkele seconden sneller. Beide kwamen uit in een andere categorie, Pieter bij de heren en Lars bij de jeugd, dus konden beide met een gouden plak naar huis.

Naast deze medaille veroveraars kwamen er nog vele zwemmers aan de start. Het begon met Julia Zeldenrust op de 500 meter schoolslag. Zij zwom voor de eerste keer mee aan de wedstrijd en had de pech dat ze het doek van finish maar met één hand aantikte, maar ze mag trots zijn dat ze het wist te doen. Op de 500m vrije slag bij de meisjes 9 tot en met 11 jaar kwam Amy de Kooter aan de start. Ondanks dat ze borstcrawl mocht zwemmen, deed ze de 500 meter bijna volledig in schoolslag. Ze was heel tevreden met het eindresultaat ook leverde het geen medaille op. De laatste deelname was op de 1000 meter vrije slag meisjes en dames. Anne Lisman kwam bij de 11 en 12 jarigen aan de start en zwom een goede race. In hetzelfde nummer startte Redine van Breugel bij de senioren en zij moest genoegen nemen met de vierde plaats. Bij de masters 20+ wist Sanne van de Pol Nadine Scheeve achter zich te houden. Het verschil tussen de beide zwemsters was ongeveer 13 seconden. Sanne gaf later aan dat ze het zwaar had gehad en Nadine vond dat ze eindelijk een lekker tempo had kunnen zwemmen.

Na het wedstrijd gedeelte waren er ook nog prestatietochten bestaande uit 250, 500, 1000, 2000 en 5000 meter. De kortste afstand was voor de jongste zwemmers en daar gingen Cil de Vries, Silke Jetten en Louise Lobbezoo te water en zij zwommen met z’n drieën gelijk op en mogen trots zijn dat ze dit hebben geflikt. Anieke aan de Wiel zwom de dubbele afstand en vond het heel leuk. Vanaf de 1000 meter werd er gezwommen voor Stichting ALShetjeraakt, zij halen geld om voor onderzoek naar en behandelijk van ALS. Er kwamen 60 zwemmers op de drie nummers aan de start en daarmee is een mooi bedrag opgehaald. De 1000 meter werd afgelegd door Jan Smitsman en Gerrit Roel Rodermond. Ze vonden het leuk en het leukste was misschien wel de deelname van oud-lid Ilse van de Pol. Harry Cornet, Ingmar Visser, Rens Lisman, Julia Verhoeven, Larissa Huisman, Rik Vink, Rob den Besten, Neel Gielen, Bianca den Besten, Pieter en Hannah Vink waagden zich aan de 2000 meter. Allen behaalde de finish en de één deed dat sneller dan de ander. Het doel was niet op zich een tijd te zwemmen, maar de afstand af te leggen. Annette Wijnja, Wouter van der Stelt, Sabrina Boekhout, Bastiaan Baggerman, Erik Huisman, J.P. van Rossem en Chimène Huisman gingen allen voor de langste afstand en zij kwamen stuk voor stuk tevreden uit het water.

Na al dit geweld kon de organisatie tevreden terug kijken op een mooie editie van de BOWR, maar vooral een geweldig slot met de prestatietochten voor Stichting ALShetjeraakt.

%d bloggers liken dit: