Gezellige clubkampioenschappen De Biesboschzwemmers

Andel, 22 december 2018 – Met de clubkampioenschappen het afgelopen weekend is er een einde gekomen aan het jubileumjaar van De Biesboschzwemmers. De vereniging bestaat 50 jaar en in AquaAltena te Andel was te zien dat er nog mooie jaren aan zitten te komen. Vijfenzeventig zwemmers van 5 tot en met 66 jaar oud streden tegen de klok en elkaar, maar na de races werd er gezellig met elkaar gepraat. Annette Wijnja en Leendert Paans wisten hun titel van vorig jaar te prolongeren en Paul Wijnja en Sanne van de Pol werden de opvolgers van Harry Cornet en Marcha Admiraal.

De zwemmers vanaf 12 jaar moesten 100 meter wisselslag en 50 en 100 meter naar keuze zwemmen. De zwemmers vanaf 25 jaar streden om de masterstitels en daar wist Annette dus de titel op te eisen, zij bleef Marjo Goelema en Tonny Klop-Methorst voor. De tijden van Annette op de 50 ‘rug’ en 100 ‘wissel’ lieten zien dat ze in vorm begint te komen voor de Nederlandse Masters Kampioenschappen in januari 2019. Bij de heren ging de strijd ook tussen de oudste zwemmers. Paul wist de titel op te eisen voor Richard Tiemstra en Nico Swart. Het verschil wist Paul vooral te maken met zijn 100 ‘vrij’. De senioren, of wel de zwemmers tussen 12 en 24 jaar moesten dus hetzelfde zwemmen als de masters en daar wist Sanne de titel te veroveren. Sanne was vooral tevreden over haar 100 wisselslag. Het verschil tussen de nummers twee en drie was maar 0,02 seconden en Christel Kramer was de gelukkige, die zich vice-kampioen mag noemen. Romée van Rossem eindigde vorig jaar nog naast het podium, maar nu mocht ze op het podium plaats nemen. Christel wist zich op de 50 ‘vrij’ iets te verbeteren, terwijl Romée op de 100 rug- en wisselslag sneller dan ooit zwom. Bij de jongens senioren wist Leendert zijn titel te prolongeren. Leendert traint tegenwoordig een stuk minder maar toch bleef hij Niels Muijt en Nick Lisman voor. Nick verbeterde zich op de 100 wisselslag en Niels op de 50 rugslag, 100 wissel- en vrije slag.

De jongste jongens en meisjes mochten ook drie keer het water induiken, zij zwommen van de rug-, school- en vrije slag 25 meter. Er kwamen 14 zwemmers aan de start en er waren heel wat zwemmers die voor de eerste keer zwommen. Bij de meisjes was Maud Vonk de beste voor Amy de Kooter en Mirthe Delleman. Maud en Amy wisten zich op alle nummers te verbeteren en Mirthe deed dit op de rug- en schoolslag. Bij de jongens zwommen vier zwemmers voor de eerste keer en ging de meest ervaren zwemmer, Sil Visser, met de winst naar huis. Hij zwom op alle nummers nieuwe toptijden. Carlo Speksnijder en Sam van der Spoel kregen tijdens de prijsuitreiking de tweede en derde prijs, maar bij controle bleek dit niet correct, want Arjen Groenewegen was de op één na beste bij de jongens. Hij zal later zijn prijs alsnog krijgen.

Bij de 8 en 9-jarigen was maar één jongen die meedeed en 9 meisjes. Het dus te hopen dat Herbert Schouten volgend jaar concurrentie krijgt van leeftijdsgenoten. Herbert en de negen meisjes zwommen drie keer een 50 meter en allen kozen voor de rug-, school- en vrije slag. Herbert zwom deze nummers voor de eerste keer. Bij de meisjes kwam Tess Vonk vier keer n de start, zij zwom als bonus ook nog de 50 vlinderslag en deed dit meer dan voortreffelijk. Ze verbeterde namelijk het clubrecord en verbeterde haar persoonlijke record met bijna twee seconden. Op de rug- en vrije slag was Tess ook sneller dan ooit. Achter Tess zwom Tessa Mandemakers naar de tweede plaats en mocht Anieke aan de Wiel als derde plaats nemen op het podium maar het verschil was niet erg groot. Tessa verbeterde zich op de rug- en vrije slag, maar de 50 ‘school’ zwom ze voor het eerst. Anieke heeft al eens van alle slagen 50 meter gezwommen en ze wist zich nu te verbeteren op de school- en vrije slag.

De oudste minioren, ofwel 10 en 11-jarigen, zwommen 100 wisselslag en daarnaast nog twee keer 50 meter naar keuze. De 50 meter moest wel beide keren een andere slag zijn. Bij de meisjes was Jansje de Ridder de beste voor Mirthe Bults en Hannah Vink. Jansje zwom naast de wisselslag ook nog 50 vlinder- en vrije slag en bleef op de ‘vrij’ voor het eerst binnen de 40 seconden. Voor Mirthe was er een persoonlijk record op de wisselslag en Hannah was op de 50 ‘school’ sneller dan ooit. Bij de jongens werden de drie prijzen verdeeld onder de drie aanwezige zwemmers. Lars de Kooter zwom op al zijn nummers, 100 wisselslag, 50 vlinder- en rugslag, nieuwe toptijden. Op de vlinderslag boekte hij de grootste progressie van bijna drie seconden. Ramon Visser zwom de wisselslag voor de eerste keer, maar op de 50 rug- en schoolslag zwom hij sneller dan ooit. Sjack van Es was de nummer drie en deed net als Ramon de wisselslag voor de eerste keer. Zijn tijden op de 50 school- en vrije slag waren ruimschoots sneller dan ooit.

Tijdens de afsluitende familie-estafette duiken één of twee ouders het water in met één of twee kinderen. De familie Besselink was uiteindelijk de snelste, zij bleven de families Kramer en de Ridder voor.

De komende twee weken vervallen de diverse trainingen vanwege de feestdagen, maar in 2019 zullen de Biesboschzwemmers weren op vele wedstrijden aanwezig zijn. De eerste belangrijke afspraak hebben de masters in Zwolle eind januari 2019 in datzelfde weekend zwemmen de jongste zwemmers in Oosterhout. Twee weken eerder staat de tweede competitiewedstrijd op de kalender voor een groot deel van de selectie.

Uitslag

Geef een reactie