De Warande opnieuw winnaar BiesBosch Trofee

Gorinchem, 25 maart 2017 – De veertiende editie van de BiesBosch Trofee werd zoals traditioneel gehouden in Caribabad te Gorinchem. In de 14 jaar is er één keer uitgeweken naar een ander zwembad, maar daar bleek al snel dat Gorinchem een betere locatie is. De zwemmers van Zwemlust-Den Hommel uit Utrecht, De Warande uit Oosterhout, WZV uit Waalwijk en de organisatoren De Biesboschzwemmers uit Werkendam wisten binnen twee en een half uur een mooie wedstrijd te zwemmen met De Warande als verrassende winnaars voor Zwemlust, De Biesboschzwemmers en WZV.

De middag begon met de 10×50 vrije slag gemengd en daar leek het er lang op dat Zwemlust met ruime voorsprong de winst zou grijpen, echter na vijf zwemmers kwamen de Oosterhouters dichterbij om uiteindelijk als eerste met een voorsprong van ruim twee seconden als eerste te finishen. Dit was de opmaat tot soms spannende races met uiteindelijk vier wedstrijdrecords, allen op naam van zwemmers van De Warande. Jule Franken verbeterde bij de meisjes jeugd 2 en later op de 100 schoolslag het record. Daarna wist Luc van Eijndhoven op de 100 vlinderslag bij de jongens junioren 4 en later het record met enkele tienden te verbeteren. De laatste records kwamen op naam van Nicko Kamphuis bij de jongens jeugd 2 en later. Nicko verbeterde de records op de 100 schoolslag en 100 vrije slag. Waar de verbetering van het laatste record met slechts 0,02 seconden was.

Na de eerste 11 programma nummers stonden de zwemmers van De Warande eerste met een voorsprong van bijna 23 seconden op Zwemlust-Den Hommel. De organiserende vereniging stond derde op ruim 40 seconden van de Utrechters. De Waalwijkers sloten de rij op een vierde plaats met een achterstand van ruim 40 seconden op de Werkendammers.

Programma’s 12 en 13 waren weer estafettes en beide nummers waren voor Zwemlust-den Hommel en daarmee werd een begin gemaakt om het verschil van voor de pauze goed te maken. Uiteindelijk kwamen de Utrechters te kort want na 23 nummers was het verschil nog zes seconden in het voordeel van De Warande en was er na de winst in 2009, 2012, 2014, 2015 ook in 2017 de winst voor de Oosterhouters. Zwemlust werd dus tweede op 6 seconden en de Biesboschzwemmers moesten bijna 100 seconden toegeven op Zwemlust-Den Hommel. Het verschil tussen WZV en de organiserende vereniging was ruim 80 seconden.

Aan de afsluitende 100 wisselslag voor dames en heren hadden alle verenigingen deelname. De Warande had drie dames en de andere drie verenigingen ieder één zwemster. Het podium kleurde volledig rood van De Warande. Jule Franken bleef Désirée Emmen en Melissa van der Geld voor. Bij de heren waren er drie zwemmers van Zwemlust-Den Hommel, twee van de Warande en Leendert Paans verdedigde de eer van de Biesboschzwemmers. Op het podium was het één en drie voor De Warande met de winst van Nicko Kamphuis en de derde plaats voor Luc van Eijndhoven. Mark Musch van Zwemlust-Den Hommel wist zich tussen de Oosterhouters te nestelen op de tweede plaats.

Of er volgend jaar een 15e editie komt, zal komende zomer bekeken gaan worden en dan zullen er ook weer diverse verenigingen uitgenodigd worden. De Warande zal zeker aanwezig moeten zijn als bekerhouder en misschien zijn er dan wel vier andere verenigingen.