Opgericht op 20 mei 1968
 

Mooie afsluiting open water seizoen Biesboschzwemmers

Sleeuwijk, 12 september 2015 – Ter hoogte van de kruising Kooikamp en Vijcie in Sleeuwijk hebben de Biesboschzwemmers voor de derde keer de Biesbosch Open Water Race (#BOWR2015) georganiseerd. Op het evenement kwamen ruim 250 zwemmers af en er vielen ook nog enkele Biesboschzwemmers in de prijzen. Marjo Goelema, Leendert Paans en de ploeg bestaande uit deze twee aangevuld met Sanne van de Pol wist ook op het podium te eindigen. Daarnaast mochten ook Larissa Huisman, Redine van Breugel en Bastiaan Baggerman op het podium komen.

In het eerste programma nummer was het gelijk raak voor de Biesboschzwemmers. Leendert Paans wist op de 1000 meter vrije slag bij de jongens onder 13 jaar naar het zilver te zwemmen. Hij wist daarbij zelfs zijn snelste tijd ooit in het open water te verbeteren. Behalve de dagprijs, werd Leendert in het klassement over de Brabant wedstrijden ook in zijn categorie tweede.

Een klassementsprijs was er ook voor Ingmar Visser. In Sleeuwijk had hij te veel last van de kou en kwam hij niet in aanmerking voor de prijzen, maar in het Nederlandse klassement bij heren schoolslag tussen 30 en 34 jaar wist hij beslag te leggen op de tweede plaats.

Enkele nummers na Leendert mochten de masterdames voor 1000 meter schoolslag te water. Marjo zwemt één keer per jaar een open water wedstrijd en het is dan altijd spannend voor haar hoe het verloopt. Ook dit jaar was zijn in haar categorie, dames 45-plus, de snelste. Overall kwam ze als vierde aan de finish.

Halverwege de dag stond de ploegenachtervolging op het programma. Dit evenement is te vergelijken met de ploegentijdrit bij het wielrennen. Op een vaste achterstand vertrekken de teams. De teams bij het zwemmen bestaan uit drie zwemmers en de tijd wordt geklokt als de laatste aantikt. De Biesboschzwemmers had vier teams ingeschreven en twee daarvan haalden een prijs. De ploeg bestaande uit Marjo, Leendert en Sanne moest 26 seconden toegeven op de snelste ploeg. Een minuut daarachter kwamen Redine, Larissa en Bastiaan. Voor Redine was dit haar vuurdoop in het open water.

De wedstrijdbaan was snel getuige de vele tijdsverbeteringen. Bastiaan, Sabrina, Chimène, Larissa, Tom Kruis, Nick Lisman, Ilse van de Pol, Jan-Bart Verheij en Julia Verhoeven wisten tijden te verbeteren. Waarbij die van Nick en Jan-Bart opvielen. Nick had vorige week al gezegd dat hij zijn tijd zou verbeteren, als het water maar koud genoeg zou zijn. Met ruim 16 graden werd er aan zijn wens gehoor gegeven, al was dit voor diverse zwemmers eigenlijk te koud. Jan-Bart zwom bijna twee en halve minuut sneller dan vorig jaar.

Richard Tiemstra en Jurrian Verheij zwommen voor het eerst in het open water en vonden dit voor herhaling vatbaar. Zij presteerden heel goed en dat gold ook voor Femke Golverdingen, Erik Huisman, Sanne van de Pol en Laura Verhoeven.

Over twee weken staan de eerste wedstrijden in het binnenbad op de agenda. Het water zal dan niet te koud zijn, misschien in sommige gevallen aan de warme kant. Tot half juni bergen de open water zwemmers hun spullen op en dan zal het seizoen weer beginnen. Mogelijk met als afsluiting in september het spektakel in Sleeuwijk.