Drie medailles en een clubrecord op dag 1 van de RSK2014

De eerste dag van de Regionale Sprint Kampioenschappen 2014 (#RSK2014) in Eindhoven heeft voor de Biesboschzwemmers 2 zilveren en een bronzen medaille opgeleverd. Daarnaast werd er een clubrecord verbeterd en zijn er 14 persoonlijke records gezwommen. Alle drie de estafetteploegen wisten onder hun inschrijftijd te finishen. Simon Schmidt en Thomas Zielhorst mochten op het podium plaatsnemen.

Op de 50 vlinderslag begon het niet erg lekker voor Rebecca Branderhorst. Ze bewoog te vroeg bij de start en dit werd gezien. Haar eindtijd van 37.95 komt dus niet in de boeken, maar ze weet in ieder geval dat ze sneller kan zwemmen dan haar huidige tijd. Voor Julia Verhoeven, Ilse van de Pol, Carmen Damen en Redine van Breugel kwamen op de scorebord ook snellere tijden dan hun inschrijftijd.

Op de 50 rugslag werden de eerste medailles gehaald. Simon bleef enkele tienden boven zijn persoonlijke record van 4 weken geleden, maar dit was wel goed voor zilver. Thomas had het geluk dat hij beter finishte dan zijn tegenstander waardoor hij naar het podium mocht voor een bronzen medaille. Het verschil was maar 0,02 seconden. Leendert Paans kwam ook de ‘rug’ aan de start en hij haalde 1,5 seconde van zijn tijd af.

Op de vrije slag werden door drie van de vier dames hun tijden verbeterd. Rebecca startte nu heel goed en wist ruim 0,3 seconden van haar tijd te halen. Ilse wist dit te overtreffen met een verbetering van ruim 0,6 seconden en Redine was voor het eerst binnen de 30 seconden terug bij de finish. Sanne van de Pol zwom net boven de 29 seconden, maar liet zien weer op de weg terug te zijn na een heel moeilijk jaar.

Op de wisselslag mocht Simon opnieuw naar het podium komen voor een zilveren medaille. Op de finish kwam hij 0,14 seconden te kort voor het goud, maar na de schoolslag was dit verschil groter. Simon kon zijn inschrijftijd niet verbeteren in tegenstelling tot Leendert. Leendert haalde ruim 3 seconden van zijn tijd af en was maar net de langzaamste zwemmer van de Biesboschzwemmers op de wisselslag. Tom Kruis bleef net boven de 70 seconden steken met 0,05 seconden, maar hij steeg wel in de uitslag en was ruim 3,5 seconde sneller dan ooit. Voor Thomas was de 100 wisselslag te ver. Hij bleef ver verwijderd van zijn inschrijftijd en hij was maar net sneller dan Leendert. Morgen op de 50 vlinder- en vrije slag zal het minder op conditie aankomen en misschien kan hij dan meer bereiken.

Op de schoolslag kwamen niet 7, maar 6 zwemsters aan de start. Chantal Paans had helaas dinsdag af moeten melden wegens ziekte. Rebecca was weer sneller dan haar inschrijftijd en wist dus eigenlijk drie keer haar tijden te verbeteren, voor leeftijdsgenote Laura Verhoeven was er een debuut op de sprint kampioenschappen. Laura deed het heel goed en bleef maar net boven haar inschrijftijd steken. Voor Ilse was de derde afstand eigenlijk te veel. Ze bleef bijna een seconde van haar tijd steken, maar de hele dag waren haar suikerwaarden heel erg hoog waardoor ze zich erg moe voelt. Hopelijk kan ze morgen in de estafette haar echte klasse nog een keer tonen. Redine en Carmen waren ook weer sneller dan ooit, waar Carmen er zelfs exact een seconde van haar tijd haalde. Sanne zwom weer een sterke schoolslag sprint en bleef binnen een halve seconde van het podium op een vijfde plaats steken.

Zonder een tweede pauze werd de wedstrijd vervolgd met de estafettes. Simon, Xander Korsman, Leendert Paans en Tom Kruis wisten het clubrecord van Ebe Gremmer, Maarten van der Meijden, Bart Schouten en Daryl Polder op de 4×50 ‘vrij’ met enkele tienden te verbeteren en haalden hiermee een 8e plaats bij de junioren 4 en later.
Bij de meisjes 4×50 wisselslag kwamen er twee ploegen aan de start en zij lagen in dezelfde serie naast elkaar. Redine opende bij de jeugdploeg met exact haar tijd op de rugslag, terwijl Femke bij de junioren begon met een dik persoonlijk record en daarmee zich wist te plaatsen voor de zomer ‘Brabantse’. Na Redine kwamen Ilse, Carmen en Larissa en zij bleven net onder hun inschrijftijd en werden 9e van de 10 ploegen die aan de start kwamen. Laura nam over van Femke en zij werd weer opgevolgd door Julia en Rebecca. De laatste twee wisten hun tijden van eerder deze dag nogmaals te verbeteren en samen met de verbetering van Femke bleven de junioren 3,5 seconden onder de inschrijftijd en dit was goed voor een 13e plaats.

Morgen staat er voor de jongens 50 vlinder-, vrije en schoolslag op het programma, terwijl de meisjes 50 rugslag en 100 wisselslag mogen zwemmen. Daarnaast zwemmen de jongens 4×50 wisselslag en de meisjes 4×50 vrije slag estafette. Op basis van de inschrijvingen zijn er maar 2 kansen op een medaille, maar vandaag heeft laten zien dat er een hoog niveau is en dat verrassingen uit alle banen kunnen komen.