Opgericht op 20 mei 1968
 

BZK2104 Dag 4: Trio medailles, 14 persoonlijke records en 2 Nederlandse limieten

De laatste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2014 (#BZK2014) leverden een gouden, een zilveren en een bronzen medaille op. Daarnaast werden 14 persoonlijke records verbeterd en twee limieten behaald voor de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen 2014 (#NJJK2014). Leendert Paans de meest succesvolle deze dag.

Leendert behaalde vanmiddag twee limieten voor de NJJK2014, namelijk op de 100 vlinderslag en 200 vrije slag. Op de vlinderslag verbeterde hij zijn inschrijftijd met enkele tienden en hiermee werd hij tweede. Het bad was een meter te kort anders was Leendert mogelijk de snelste geweest. Later op de 200 vrije slag behaalde Leendert zijn tweede limiet van deze middag en zijn vijfde in totaal. Op de 200 rugslag was hij ook nog eventjes vierde geworden.

Thomas heeft na zijn titel op de 100 rugslag ook de titel op de 200 meter weten te halen. Thomas begon heel sterk, maar na het eerste keerpunt werd hij wel iets zwaarder. Hij hoefde niets te vrezen van de nummer twee want deze eindigde 5 seconden achter Thomas. Op de 100 vlinderslag wist Thomas zijn beste tijd met drie seconden aan te scherpen. Dit was ook drie seconden sneller dan in Antwerpen een maand geleden. Op de 200 vrije slag was het echt helemaal op bij Thomas. Hij wist een vlakke race te zwemmen, maar hij zal heel wat sneller gewild hebben dan nu zijn splittijden waren.

De laatste medaille was een verrassende. Sanne van de Pol was als vierde gefinisht op de 200 schoolslag. Echter de zwemster naast haar had te vroeg bewogen bij de start waardoor Sanne opschoof naar de derde plaats. Op de 100 vrije slag daarvoor had ze een goede race gezwommen en liet ze zeker tekenen van herstel zien.

De dag begon met de 50 rugslag waar Julia Verhoeven een dik persoonlijk record noteerde en Jade Groeneveld als tiende bij de meisjes jeugd 1 en 2 wist te eindigen. Jade heeft op de rugslag vaak ruzie met lijnen en dat was ook deze keer weer zo.

Op de 50 schoolslag was Tom Kruis sneller dan zijn inschrijftijd uit het 25 meter bad en hiermee eindigde hij als 12e. Dezelfde klassering was er voor Lukas Schmidt, hij was niet helemaal tevreden met zijn eindtijd. Hij wilde heel graag onder de 36 seconden zwemmen, maar een los zittende zwembroek werkt daar niet aan mee.

Op de 200 wisselslag kwamen Julia en Jade opnieuw aan de start en daarnaast was ook Ilse van de Pol in het water te vinden. Julia wist Ilse voor te blijven en zwom een goede race, maar zij was daar niet tevreden over. Ilse kwam in de laatste 100 meter in de buurt van Julia maar kon haar niet voorbij zwemmen. Jade zwom een goede 50 vlinder- en rugslag en liet mogelijk op de schoolslag een medaille schieten. Op de vrije slag probeerde ze alles nog om derde te worden, maar helaas lukte dit niet.

Naast Leendert en Thomas kwam ook Tom op de 200 rugslag aan de start. Tom zwom een hele mooie vlakke race, maar moet het volgende seizoen minder op safe zwemmen om er meer uit te halen. Tom werd uiteindelijk 8e.

Op de 100 vrije slag wist Ilse haar beste tijd iets aan te scherpen, terwijl Julia net er boven bleef. Ze werd hierdoor onzeker en gaf aan dat ze de estafette niet wilde verpesten voor de andere drie meiden. Jade was helemaal op en kon na een goede opening de tweede 50 meter niet meer volhouden en verloor hierdoor enige tijd al was haar eindtijd maar enkele tienden langzamer dan haar beste tijd ooit.

Op de vlinderslag was er dus een medaille voor Leendert en een persoonlijk record voor Thomas, maar ook Simon zwom een goede wedstrijd. Simon opende iets sneller dan Leendert, maar Leendert heeft een betere tweede 50 meter, maar Simon wist het verschil binnen de perken te houden en was ruim vijf seconden sneller dan ooit. Lukas kon zijn tijd van Antwerpen niet verbeteren, maar hield de schade beperkt tot een kleine seconde.

Op de schoolslag kwam Annette Wijnja ook aan de start. Ze opende in een goede techniek met een mooie tussentijd, maar moest de laatste 50 meter veel inleveren waardoor er op een scorebord een tijd van net boven de 3 minuten kwam te staan.

De 200 vrije slag was het laatste persoonlijke nummer en Simon liet zien op de weg terug te zijn. Hij bleef enkele tienden boven de Nederlandse limiet steken, maar zijn indeling was weer als vanouds. Tom opende, ondanks de opdracht, aan de trage en veilige kant en kwam hierdoor niet helemaal tevreden het water uit. Wel zwom hij net als Simon een persoonlijk record.

Lukas en Thomas zwommen allebei voor hun doen een goede race. Lukas wist net als Thomas zijn indeling vlak te houden, maar de vermoeidheid zorgde ervoor dat het niet snel genoeg was voor een podiumplaats, al was dat deze keer wel erg moeilijk geweest gezien de gezwommen tijden.

De laatste start was de 4×100 meter vrije slag, die in een andere categorie zwom dan ingeschreven. Bij aankomst in Eindhoven kreeg men te horen dat Femke Golverdingen ziek was, maar Sanne wilde haar plaats wel innemen. Stond de junioren ploeg als 11e ingeschreven, bij de jeugd werden ze uiteindelijk vijfde. Na Sanne nam Julia het over en zij zwom ruim 2,5 seconde sneller dan ooit en verdiende hiermee een beloning van Tom en Leendert. Ilse zwom ongeveer haar eigen tijd en Larissa bleef daar net onder en dus werd er goed afgesloten.

Na vier dagen zwemmen zijn er 13 medailles gewonnen, twee minder dan vorig jaar. De oogst was 2 gouden, 4 zilveren en 7 bronzen medailles. Daarnaast zijn er 64 (nieuwe) persoonlijke records gezwommen, twee clubrecords en 9 limieten voor de Nederlandse. Al met al dus een succesvolle ‘Brabantse’ en een goede opmaak naar de Nederlandse van 19 tot en met 22 juni in Amsterdam.