Opgericht op 20 mei 1968
 
Goede masterswedstrijd Biesboschzwemmers

Goede masterswedstrijd Biesboschzwemmers

Gorinchem, 15 februari 2014 – Terwijl half Nederland voor de televisie zat te kijken naar het schaatsen of aan het genieten was van de vakantie kwamen 130 zwemmers in Gorinchem aan de start van de eerste masterswedstrijd van de Zuidelijke Cirkel. De Zuidelijke Cirkel is een cyclus van 6 wedstrijden in zuid-Nederland en in Gorinchem waren de Biesboschzwemmers samen met Den Doorn gastheer. Voor de Werkendammers wisten Erik Drewes en Marjo Goelema Brabantse Records te zwemmen.

Erik kwam aan de start van de 200 meter vlinderslag. Dit is een nummer dat niet vaak gezwommen wordt en over een paar weken zal Erik tijdens de competitiewedstrijd dit nogmaals zwemmen. Zijn eindtijd van net binnen de twee en een halve minuut was ruim drie seconden sneller dan het oude record uit 1989. Uiteraard is dit ook goed voor een clubrecord.

Marjo komt sinds dit jaar uit in de categorie van de dames 45 tot en met 49 jaar en zal daardoor records van haar clubgenote Annette Wijnja uit de boeken zwemmen. Op de 25 vrije slag was dit het geval, maar op de 25 schoolslag verbeterde Marjo ook het record en dat stond niet op naam van Annette. De beide records stonden nog niet zo lang. Op de 25 vlinderslag verbeterde Marjo niet het Brabantse record, maar de drie tijden waren wel goed voor clubrecords.

Rob den Besten, Sabrina Boekhout, Dennis Klop, Tonny Klop-Methorst, Ingmar en Mark Visser en Annette Wijnja wisten ook clubrecords te verbeteren. Rob verbeterde zijn eigen clubrecord op de 50 schoolslag in de categorie 50+. Voor Sabrina was er een goede tijd op de 100 ‘vrij’, ze komt steeds dichter bij haar persoonlijke record. Dennis wist op de 25 schoolslag en 50 ‘vrij’ de clubrecords aan te scherpen. Op de eerste afstand zwom hij zelfs een persoonlijk record, wat knap is als je bedenkt dat hij last van zijn lies heeft en dit speelt met name bij de schoolslag op. Tonny zwom net als Erik de 200 ‘vlinder’ en verbeterde haar persoonlijke record en zwom tevens een clubrecord. Haar tijd halverwege de 200 vlinderslag was ook goed voor een clubrecord. Op de 100 rugslag wist Tonny ook haar persoonlijke record aan te scherpen en er is nog geen vrouw bij de Biesboschzwemmers sneller geweest in de categorie 25+ en dus was er voor haar nogmaals een clubrecord. Ingmar zwom ook op de vlinderslag een clubrecord, maar in zijn geval ging het over 25 meter. Voor Mark was er op de schoolslag sprint over 50 meter een clubrecord. Het laatste clubrecord was voor Annette op de 100 rugslag, maar zij was het meest tevreden over haar eindtijd op de 100 ‘vrij’. Ze wist namelijk ruim onder de 1 minuut en 7 seconden te finishen.

Bij de heren tussen 160 en 199 jaar wisten Willem Boljé, Bastiaan Baggerman, Ingmar en Jos de Jong naar een clubrecord te zwemmen op de 4×50 meter schoolslag. Een knappe prestatie als je bedenkt dat een aantal van deze zwemmers de schoolslag als minst favoriete slag hebben.

Bastiaan Baggerman, Carin van Berchum, Marjolein van den Berg, Bianca den Besten, Willem Boljé, Carola voor den Dag, Jovanca van Dalen-Huisman, Erik Huisman, Jos de Jong en Rebecca Schmidt zwommen één of meerdere persoonlijke records. Voor sommigen was dit niet moeilijk aangezien ze tijden hadden staan uit de tijd dat ze nog geen 10 jaar waren, maar anderen deden dit op nummers die ze recentelijk hebben gezwommen.

Over een maand is de tweede wedstrijd van de Zuidelijke Cirkel in Hoogerheide, de groep zal dan waarschijnlijk kleiner zijn, maar dat wil niet zeggen dat de prestaties minder zullen zijn.