Opgericht op 20 mei 1968
 

Masters ‘scoren’ 24 Nederlandse medailles

Zwolle, 24 – 26 januari 2014 – In zwembad De Vrolijkheid te Zwolle kwamen negen masters, zwemmers vanaf 20 jaar, van de Biesboschzwemmers aan de start. Zij wisten 11 gouden, 7 zilveren en 6 bronzen medailles te ‘scoren’. Daarnaast werden 2 Nederlandse, 14 Brabantse en ruim 40 club Masters Records scherper gesteld. Daarnaast werden ook nog 9 persoonlijke records verbeterd. Harry Cornet, Marjo Goelema en Annette Wijnja wisten een of meerdere titels te veroveren.

Harry was met 6 gouden medailles de gouddelver van de Werkendammers. Hij werd kampioen bij de heren tussen 40 en 44 jaar op de 50, 100 en 200 schoolslag, 50 en 100 vlinderslag en de 100 wisselslag. Op zijn zevende afstand, de 50 rugslag, werd Harry vierde. Dit is tevens Harry zijn minst favoriete slag en dus toch een goede prestatie. Op de vlinderslag afstanden en de 100 wisselslag stelde Harry de Brabantse records scherper, daarnaast waren zijn tijden op de 100 en 200 schoolslag van een hoog niveau.

Marjo haalde twee titels, een zilveren en twee bronzen medailles. Op de 50 en 100 schoolslag was Marjo de beste bij de dames tussen 45 en 49 jaar. Op de schoolslag sprint wist ze zelfs het Brabants EN Nederlandse Masters Record aan te scherpen. Op de 100 meter ging wel het Brabantse record eraan, maar voor het Nederlandse record kwam Marjo 24 honderdsten van een seconde te kort. Op de 50 vrije slag was er een zilveren medaille met een Brabants record en op de 100 vrije slag en 50 vlinderslag moest Marjo genoegen nemen met brons. Op de 100 ‘vrij’ verbeterde ze opnieuw een Brabants record.

Annette komt in dezelfde categorie aan de start als Marjo en heeft dus ‘last’ van haar clubgenote op enkele afstanden. Op de 200 schoolslag deed Marjo niet mee en daar was Annette de beste. Zij verbeterde haar tijd van een week eerder en verraste zichzelf met het Brabantse en Nederlandse Masters records. Op de 50 schoolslag, achter Marjo, 200 vrije slag en 100 wisselslag werd Annette tweede met nieuwe Brabantse records op de 200 ‘vrij’ en 100 ‘wissel’. Op de 100 schoolslag moest Annette een Russische dame en Marjo voor zich laten en werd ze derde. Op alle afstanden, behalve de wisselslag, verbeterde Annette haar tijden uit haar tweede zwemleven.

Tonny Klop-Methorst en Erik Drewes haalden de laatste persoonlijke medailles voor de Werkendammers. Tonny behaalde brons op de schoolslag afstanden, dus de 50, 100 en 200 meter. Op de 200 meter wist ze in exact dezelfde tijd aan te tikken als Annette. Verder stond Tonny op de 100 en 200 wisselslag met respectievelijk een vijfde en vierde plaats op haar andere afstanden altijd bij de beste vijf zwemsters in de categorie 25+. Erik kwam twee dagen aan de start en op de 100 vlinderslag zwom haar naar een zilveren medaille, op de halve afstand eindigde hij net naast het podium.

Behalve persoonlijke medailles waren er ook estafetteploegen succesvol die een medaille mochten ophalen. Op de 4×50 wisselslag dames en 4×50 vrije slag gemengd waren de Werkendammers de beste. De damesploeg bestaande uit Tonny, Marjo, Kim Wijnja en Annette waren bij de dames 120+ de snelste en bleven net boven het Brabantse Record steken. Aan het einde van het weekend wisten Arjon de Bok, Annette, Marjo en Harry wel een Brabants Record te zwemmen en goud te halen. Hun eindtijd is zelfs 0,3 seconden sneller dan zijn in 2006 zwommen. Op de 4×50 wisselslag gemengd en 4×100 vrije slag dames was er een zilveren medaille en beide keren wisten de ploegen het Brabantse record te verbeteren.

Dennis Klop, Dian van Pelt, Arjon de Bok en Kim Wijnja behaalden geen persoonlijke medailles, maar de laatste twee wisten wel in een estafette ploeg een medaille te winnen. Dennis was vooral tevreden over zijn tijden op de 50, 100 en 200 meter schoolslag. Dian heeft de laatste weken minder kunnen zwemmen en dat merkte ze vooral op de langere afstanden. Zij was het meest tevreden over de 50 ‘vrij’. Kim was op de vrije slag goed bezig. Op de 100 en 200 vrije slag verbeterde ze haar tijden en dat deed ze ook nog op de 50 en 100 rugslag. Arjon kwam aan de start van de 100 wisselslag en 50 vrije slag en beide keren had hij de pech net naast het podium te eindigen, maar over zijn tijden was hij zeker tevreden.

Over drie weken komen in Gorinchem masters aan de start van een masterswedstrijd die georganiseerd wordt door de Biesboschzwemmers en Den Doorn. Dan zal deze groep aangevuld met nog vele masters weer het water in wedstrijdverband induiken in voorbereiding op de volgende toernooien.