Opgericht op 20 mei 1968
 

Voorbeschouwing WCK2013 UPDATE

Zaterdag 21 december staan de winter club kampioenschappen op het programma. Behalve natuurlijk het gezellig met elkaar zwemmen, staan ook de titels bij de senioren op het spel. Zwemmers geboren in 2001 en eerder komen vier keer aan de start, namelijk op de 50 vlinder-, rug-, school- en vrije slag. Hun tijden worden vergeleken met de A-niveautabellen van de KNZB.

Op https://www.b-b-z.nl/livetiming/2013-12-21=WCK2013 staan de startlijsten per programma en het VOLLEDIGE programma kun je vinden op https://www.b-b-z.nl/algemeen/link.php?link=https://www.b-b-z.nl/download/2013-12-21=programma.pdf

Het belooft bij de jongens een spannende broederstrijd te worden. Simon Schmidt is het hele seizoen al goed in vorm en heeft dat al bewezen met vijf limieten voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan 2014 (#NJKkb2014) en daarnaast natuurlijk de titel op de 50 rugslag tijdens de ‘Regionale’ Sprint Kampioenschappen. Zijn broer, Lukas, heeft ook al goede dingen laten zien, maar heeft iedere keer de pech dat de klok net iets langzamer aangeeft zijn beste tijden. Als we kijken naar de beste tijden sinds 1 september 2012 dan gaat Simon de strijd winnen, maar het verschil op basis van de tijden is 0,7 seconden. De nummer drie op basis van de tijden wordt Thomas Zielhorst, die dit seizoen merkt dat zijn opleiding veel tijd en energie kost waardoor hij niet aan zijn tijden weet te komen. De top vijf op papier wordt verder vol gemaakt door Mark Visser en Leendert Paans.

Bij de dames gaat de strijd niet tussen twee zusjes, maar tussen twee vriendinnen. Jade Groeneveld en Sanne van de Pol kunnen er een heel spannende strijd van gaan maken. Jade is dit seizoen goed in vorm en heeft al diverse goede tijdsverbeteringen laten noteren. Sanne heeft het iets moeilijker, maar haar tijden zijn meestal in de buurt van de beste tijden. Op basis van de tijden gaat Sanne de strijd winnen van Jade. Marcha Admiraal zal haar best moeten doen om Redine van Breugel van het lijf te houden. Julia Verhoeven is bij de dames de nummer vijf op papier. Bij sommige zwemmers wordt er met andere tijdens ingeschreven dan zijn in het klassement staan. Dit zou dus mogelijk een andere top 5 kunnen geven. De reden is dat die zwemmers met tussentijden in het klassement, terwijl ze ingeschreven worden met tijden die realistischer zijn.

De 10 en 11 jarigen komen drie keer aan de start, zij zwemmen dezelfde afstanden als de senioren behalve de vlinderslag. Bij de jongens is er helaas maar één zwemmer en bij de dames zijn er vier zwemsters. Bij hen worden de gezwommen tijden opgeteld en degene met de laagste score is de winnaar.

De 8 en 9 jarigen zwemmen 50 school- en vrije slag en daar is de deelname een stuk groter. Er staan bij de meisjes 14 zwemsters op de lijst en bij de jongens stop de teller bij 9 zwemmers. Bij beide categorieën staan zwemmers die voor het eerst een wedstrijd zwemmen en dus is het afwachten hoe de uitslag zal zijn.

De 6 en 7 jarigen zwemmen 25 school- en rugslag en van de 8 zwemmers zijn er 7 die voor het eerst een wedstrijd zwemmen. Bij de meisjes zijn het allemaal debutanten en van de twee jongens is er één debutant.

Direct na de wedstrijd staat de familie-estafette op het programma. Dit is altijd een mooi spektakel waar menig kind met groot plezier naar uitkijkt om samen met één of twee ouders deel te nemen. Voor de ouders is er in sommige gevallen minder enthousiasme.

Na de estafette worden de prijzen bekend gemaakt. Bij de jongste drie categorieën is er voor de eerste drie een prijs en bij de senioren krijgen de beste vijf bij de dames en bij de heren een prijs.

Nadat alle prijzen uitgereikt zijn, worden de zwemmers ingedeeld en gaan zij naar de ondiepe zijde van het zwembad voor de kaarsjes estafette. Alle lichten in het zwembad gaan dan uit en aan de diepe zijde krijgen de zwemmers een kaarsje als ze uit het water zijn. In het verleden werd er zelfs met kaarsjes naar de overkant gezwommen, maar dat kan tegenwoordig niet meer.

Dit zijn misschien wel de laatste clubkampioenschappen in De Kikvors, dus laten we er met zijn allen een groot feest van maken.