Opgericht op 20 mei 1968
 

Medailles en records op eerste dag RSK 2013

De eerste dag van de Regionale Sprint Kampioenschappen 2013 (RSK2013) in Eindhoven zijn voor de Werkendammers heel goed verlopen. De regionale kampioenschappen zijn de opvolger van de Brabantse Sprint Kampioenschappen, maar dan uitgebreid met verenigingen uit Zeeland (3) en Limburg (1). Na ruim 3 uur zwemmen was de oogst één goud, 3 zilver en twee bronzen medailles. Daarnaast werden er 2 clubrecords en 21 persoonlijke records gezwommen en waren 17 tijden goed voor een limiet voor de zomer editie.

Simon Schmidt was goed in vorm op de eerste dag. Op de 50 rugslag verraste hij met een eerste plaats, terwijl hij als vierde ingeschreven stond. Later op de 100 wisselslag herhaalde hij bijna dit kunststukje, maar bleef het bij zilver met een dik persoonlijk record en een clubrecord. Simon bleef ruim 1,5 seconde onder de recordtijd van Giel van Dijk. Giel had op 8 januari 2005 de klok stil laten staan net onder de 1 minuut en 16 seconden. Leeftijdsgenoot Leendert Paans was de hele week ziek geweest, maar leek daar weinig last van te hebben. Op zowel de rugslag als de wisselslag zwom hij nieuwe toptijden.

Bij de jongens waren er op de rugslag nog meer medailles. Lukas Schmidt en Thomas Zielhorst bleven beide op de rugslag onder de 30 seconden en dit was goed voor podiumplaatsen. Lukas werd derde en Thomas eindigde op de tweede plaats. Op de rugslag en wisselslag was er voor Thomas net geen persoonlijk record, terwijl Lukas dit op de wisselslag wel lukte. Als klap op de vuurpijl bleef Lukas ook onder een recordtijd. Frank Kamminga (1981) zwom op 15 februari 1997 een tijd van 1 minuut 5 seconden en 4 tienden. Op het scorebord stond een tijd van 1.05.35 voor Lukas. Dus beide jongens Schmidt zwommen een clubrecord op de wisselslag.

De laatste medailles waren voor de meisjes. Jade Groeneveld stond als tweede ingeschreven en wist deze klassering te behouden. Veel belangrijker was haar eindtijd van 31.73. Ze bleef voor het eerst binnen de 32 seconden. Op de schoolslag zwom Sanne van de Pol naar een bronzen medaille. Sanne bleef binnen de 36 seconden, maar had de pech dat er twee iets sneller waren.

Voor de anderen waren er ook goede tijden. Op de vlinderslag wisten Ilse van de Pol, Redine van Breugel en Carmen Damen onder hun persoonlijke records te blijven. Op de vrije slag was dit weggelegd voor Rebecca Branderhorst, Julia Verhoeven, Ilse en Redine. De laatste afstand was de schoolslag voor de meisjes/dames en ook daar gingen diverse tijden de prullenbak in. Rebecca, Femke, Carmen, Chantal en Tonny Klop-Methorst waren sneller dan ooit. Tonny wist zelfs voor het eerst binnen de 36 seconden te blijven, terwijl haar tijd aan het begin van het seizoen nipt binnen de 37 seconden was. Annette Wijnja zwom geen persoonlijk record, maar wist wel haar inschrijftijd aan te scherpen en ze bleef maar 0,3 seconden boven haar persoonlijk record steken.

De estafettes waren ook succesvol. De junioren ploegen wisten beide binnen de inschrijftijd te blijven. De jongens, Leendert, Nick Lisman, Tom Kruis en Simon, zwommen op de 4×50 vrije slag een tijd van 2.06.22 terwijl hun inschrijftijd 2.10.55 was. Hun splittijden waren 31.02, 35.85, 30.17 en 29.18. Ze werden hiermee 5e. Bij de meisjes Femke, Carmen, Julia en Ilse was er op de 4×50 wisselslag een 15e plaats, maar ook zij bleven onder de inschrijftijd al was het verschil lang niet zo groot. De jeugd ploeg bestaande uit Redine, Sanne, Jade en Chantal had een dik clubrecord gezwommen, maar helaas was er iets niet goed gegaan waardoor hun tijd niet in de uitslag is opgenomen. Dit seizoen zal er zeker nog een kans komen om dit record als nog te verbeteren. Morgen op de vrije slag hebben ze nog een kans en dan zullen ze er zeker voor gaan.

Enkele fotos gemaakt door Ruud Emmen: