Opgericht op 20 mei 1968
 

Simon Schmidt naar Nederlandse Kampioenschappen

[b]Sliedrecht, 19 oktober 2013 – In Sliedrecht kwamen 22 zwemmers van de Biesboschzwemmers aan de start van een limietwedstrijd. Naast het zwemmen van persoonlijke records wilden een deel van deze groep proberen zich te plaatsen voor de diverse Kampioenschappen. Met 26 startbewijzen voor de diverse regionale kampioenschappen en een startbewijs voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen was de middag voor de Werkendammers meer dan geslaagd.[/b]

Vorig seizoen liet Simon Schmidt al zien in de buurt te zitten van de richttijden voor de Nederlandse Kampioenschappen, maar was hij te jong om mee te mogen doen. Vanaf dit seizoen mag hij zich proberen te plaatsen. De eerste kans die hij kreeg was op de 50 vrije slag en hij slaagde ruimschoots. Simon wist voor het eerst de 50 meter binnen de 30 seconden af te leggen en dit was ruim 0,4 seconden onder de richttijd. Op de 50 rugslag wist Simon zich ook te verbeteren met ruim 2 seconden. Simon zwom ook de 200 meter ‘rug’, maar tikte bij de finish niet goed aan waardoor hij geen tijd kreeg anders was dit ook goed geweest voor een startbewijs voor een provinciaal kampioenschap. Op de 50 meter wist hij zich wel te plaatsen.

Tom Kruis is een jaar ouder dan Simon, maar verraste zichzelf met een startbewijs op de 50 vlinderslag. Op de 50 en 100 vrije slag kwam hij in de buurt, maar zal hij nog iets van zijn af moeten halen om persoonlijk te mogen starten. Andere jongens met goede tijden waren Xander Korsman (100 vrije slag), Nick Lisman (50 vrije slag), Leendert Paans (50 vrije slag en vlinderslag), Jan-Pieter de Raad (50 vlinderslag) en Thomas Zielhorst (50 vlinderslag).

Bij de meisjes liet Ilse van de Pol zien dat zij goed in haar vel zit. Op zowel de 50 vlinderslag als de 50 schoolslag en de 50 vrije slag wist zij onder de richttijden te blijven van de Regionale Sprint Kampioenschappen. Deze kampioenschappen zijn de opvolger van de Brabantse Sprint Kampioenschappen, doordat de KNZB de provincies Limburg, Zeeland en Noord-Brabant heeft samengevoegd. Voor de korte (50 meter en 100 wisselslag) en lange nummers (800/1500 vrije slag en 400 wisselslag) wordt gestreden om de regionale titels. De anders kampioenschappen, winter en zomer, worden als provinciale kampioenschappen gehouden.

Jade Groeneveld is twee jaar ouder dan Ilse en is dit seizoen heel goed begonnen. In Sliedrecht wist ze op de 50 vlinderslag en 100 vrije slag haar tijden aan te scherpen. Op de ‘vlinder’ haalde ze ruim een seconde van haar tijd af en op de ‘vrij’ was dit zelfs twee seconden. In het kielzog van Jade gingen ook Redine van Breugel (50 vrije slag en vlinderslag), Larissa Huisman (50 schoolslag), Anne Ippel (50 vrije slag en rugslag), Tonny Klop-Methorst (400 vrije slag), Ariënne Versluis (50 en 100 vrije slag), Kim Wijnja (50 vlinderslag en 400 vrije slag) en Annette Wijnja (200 schoolslag) naar nieuwe toptijden. Vooral de tijden van de ‘oudjes’ Tonny en Annette waren heel goed.

Voor Marjo Goelema, Chantal Paans, Dian van Pelt, Sanne van de Pol en Lukas Schmidt waren er geen persoonlijke records. Voor Marjo is het bijna niet mogelijk om nieuwe toptijden te zwemmen. Zij behoort tot de masters van de Biesboschzwemmers, maar wist op de 50 schoolslag de ‘jonkies’ achter zich te houden. Chantal, Sanne en Lukas konden deze keer zich niet verbeteren, maar het seizoen is nog jong en er zullen nog vele kansen volgen. Dian is sinds enkele maanden weer aan het zwemmen en mocht heel tevreden zijn met haar gezwommen tijden.

Op 23 november organiseren de Werkendammers in Gorinchem een limietwedstrijd en dan zullen vele zwemmers weer aan de start komen om een tijden aan te scherpen en als het mogelijk is om startbewijzen te verdienen voor de vele kampioenschappen die dit seizoen nog volgen. Over twee weken is het eerste belangrijke kampioenschap al gepland. De eerste drie dagen van november staan de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan op het programma. Sanne van de Pol zal namens de Biesboschzwemmers op de 50 en 100 vrije slag aan de start komen en dan uiteraard proberen haar tijden aan te scherpen.