Opgericht op 20 mei 1968

Vier medailles op eerste dag BWK2013

[b]De eerste dag van de Brabantse Winter Kampioenschappen 2013 is zeer succesvol verlopen. Met een gouden, 2 zilveren en een bronzen medaille ging er meer eremetaal mee naar Werkendam dan volgens de inschrijvingen zou zijn. Sanne van de Pol, Thomas Zielhorst en Jade Groeneveld kregen een medaille omgehangen.[/b]

De eerste medaille was de meest verrassende. Jade wist op de 100 vlinderslag naar een bronzen tijd te zwemmen. Een persoonlijk record zat er niet in, maar dus wel een medaille. Op de vrije slag wist Jade wel een persoonlijk record te zwemmen. Ze wist voor het eerst binnen de 1 minuut en 8 seconden te blijven.

De volgende medaille werd gehaald door Thomas op de 100 rugslag. In een race die niet vlekkeloos ging, wist hij naar het zilver te zwemmen. Hij bleef net boven zijn inschrijftijd. Op 200 wisselslag ging er ruim 6 seconden van zijn tijd af en werd hij 6e.

Sanne wist op haar eerste afstand, de 100 vrije slag, naar de tweede plaats te zwemmen. Ze verbeterde haar persoonlijke record met ruim een seconde en werd beloond met een zilveren medaille. Later wist ze op de 100 schoolslag na een razendsnelle opening naar het goud te zwemmen. Haar eindtijd van 1.18.92 is de derde tijd ooit door een Biesboschzwemmer gezwommen op deze afstand in een 25 meter bad.

Behalve medailles werden er ook veel persoonlijke records gezwommen. Julia Verhoeven verbeterde zich ruim op de 100 vlinder- en schoolslag. Voor Kim was er bijna een persoonlijk record op de 100 vlinderslag, ze bleef op 0,05 van haar beste tijd ooit steken. Na de race kon Kim het niet geloven omdat de wedstrijd erg zwaar ging voor haar gevoel.

Simon en Lukas Schmidt hadden hun dag niet. Beide wisten op de 100 rugslag zich niet te verbeteren. Bij Lukas was een deel te vinden in zijn keerpunten. Twee keer keerde hij erg dicht bij de kant waardoor hij veel tijd verloor.

Carmen Damen wist op de 100 vrije slag haar tijd met ruim 2 seconden aan te scherpen. Ze tikte aan binnen de 1 minuut en 12 seconden. Later op de schoolslag verbeterde ze zich met ongeveer een halve seconde. In dezelfde serie wist Redine van Breugel te verrassen door haar tijd met 4,5 seconde te verbeteren.

Chantal Paans en Marjo Goelema waren de laatsten die persoonlijk aan de start kwamen. Chantal bleef een halve seconde boven haar inschrijftijd, terwijl Marjo voor het eerst sinds lange tijd binnen de 1 minuut en 20 seconden bleef, maar het wel af moest leggen tegen Sanne.