Opgericht op 20 mei 1968
 

ONK Openwater Zwemmen natte bedoening

[b]OOSTERHOUT – Er werd dit weekend flink wat afgezwommen in het Wilhelminakanaal in Oosterhout, tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen Openwater Zwemmen en de Dopharma openwaterwedstrijden.[/b]

Ondanks het slechte weer zaterdag kwamen er zon 1000 tot 1500 bezoekers op het evenement af.

“De sfeer is toch wel anders hoor”, zegt toeschouwer Corrie Schmidt uit Werkendam. “Het is niet echt een gezellig geheel. Maar dat komt vooral ook door het weer. Het is koud en nat. Iedereen zit nu te schuilen in de eigen tentjes. Het is zwemmen en snel weer naar huis.”

Zwemmer Lukas Schmidt (14) doet voor de tweede keer mee aan een openwaterwedstrijd. “Normaal gesproken zwem ik altijd in een binnenbad. Maar ik wilde dit weleens proberen. Dat het koud is, belemmert je toch wel een beetje. Je voelt het op je borst en in je longen. Maar daar heeft iedereen last van.” Zijn zus Rebecca (16) knikt. “Ik heb het gevoel dat ik van de ene kant naar de andere kant slinger. Het is niet makkelijk, best een uitdaging. Maar wel vies”, lacht ze tenslotte.

Tijdens de ONK Openwater Zwemmen werd ook, voor de tachtigste keer, de Dopharma openwaterwedstrijd gehouden. Voorzitter van die wedstrijd Ronald den Boer: “Die wedstrijden worden ieder jaar in Oosterhout gehouden. Maar de ONK niet. Dat is best bijzonder. Ik ben heel tevreden. Met zon 110 vrijwilligers hebben we toch weer een mooi weekend georganiseerd. De buien zitten af en toe tegen, maar zolang het niet gaat onweren is er niets aan de hand en kunnen de wedstrijden gewoon doorgaan.” De jury (alle mensen rechts op het ponton) bekijkt de capnummers van de zwemmers die na de finish aan de kant uitpuffen voor ze het water uitgaan.