Opgericht op 20 mei 1968
 

Succesvol open water zwemevenement in Wijk en Aalburg

[b]WIJK EN AALBURG

Een beetje regen in de morgen deed de organisatie van het Open Water Zwemevenement in Wijk en Aalburg geen pijn. Met 670 starts weet Stichting De Doornotters dat zij weer de grootste in Nederland zijn. Toen later de zon ging schijnen leefde de open water zwemfamilie helemaal op en werd het op het Brabantse strand nog knap sfeervol.[/b]

Opmerkelijk was dat De Biesboschzwemmers met een grote afvaardiging naar de andere kant van het eiland was gekomen. De Werkendamse zwemclub was met zestien leden en een estafetteploeg gekomen en hoorde van de liefst 75 ingeschreven teams bij de eerste vijf. “De club heeft een verleden in het open water zwemmen”, weet Dirk de Kooter. “In de jaren tachtig hebben wij zelf tien jaar lang een open water zwemwedstrijd in de Kurenpolder (Hank) georganiseerd. In 2000 was onze damesploeg de beste van Nederland, met ondermeer Etta van der Weijden, Ilse Admiraal en de zusjes De Kooter. De laatste jaren kregen wij onze leden niet enthousiast voor het zwemmen in open water. Bij de Biesboschzwemmers is alles meer op het binnenbad gericht. Wat dat betreft hebben wij een uitstekend seizoen achter de rug. Wij zijn vijfde van Brabant geworden met de vereniging. Vandaag hebben wij het zwemmen gecombineerd met onze seizoensafsluiting en dat is uitstekend bevallen. De interesse bij de leden is terug, dus zullen wij weer vaker op deze evenementen verschijnen.” Thomas Zielhorst (14) leverde bij de Werkendammers de beste prestatie. De junior pakte op de duizend meter vrije slag een podiumplaats in 14.08 minuten. “Wij zijn over al onze zwemmers tevreden, want dit is toch een heel andere discipline. Geen keerpunten en je hebt te maken met wind en stromend water.” Laura Korsman (17) is één van die zwemsters die het in het open water prima naar haar zin had. “Ik kom terug van een knieblessure en kon daarom niet mijn favoriete schoolslag zwemmen. Na de vakantie ga ik weer meer trainingsuren maken, want ik wil straks wel weer met de betere meekunnen. Nu lag ik achter in het veld en dat is knap demotiverend.” Bram van de Water uit Almkerk en zwemmend voor Den Doorn, eindigde op de duizend meter in het middenveld. “Met mijn tijd van 13.52 was ik tevreden. Slechts vier seconden boven mijn PR.”
Bianca de Bruijn van De Devel uit Zwijndrecht heeft fysieke problemen maar werd toch weer tweede op de drie kilometer. “Ik kan het niet laten en bovendien ben ik hier om een stel jonge zwemsters te begeleiden. Daarnaast ben ik druk met de organisatie van de wedstrijd op 13 augustus in de Binnenmaas in Heerjansdam.” Goede uitslagen waren er ook voor Astrid Koert (MNC) die tweede werd op de drieduizend meter schoolslag en voor Doornotter-organisator John Verschoor. Hij won de duizend meter schoolslag masters.

De hele dag werd de organisatie van het open water zwemevenement nauwlettend in de gaten gehouden door Johan Keukelaar. De Zeeuw was door de KNZB aangesteld om te kijken of alles volgens de reglementen verliep. “Stichting De Doornotters kan opnieuw een super rapport tegemoet zien”, stelde hij aan het einde van de dag. “In 2008 was ik hier ook al en net als toen is er werkelijk niets op deze organisatie aan te merken.”
Medeorganisator Wouter van der Stelt haalde rond half vijf opgelucht adem. “Volgens ons was het weer top. Geen enkele wanklank van wie dan ook gehoord. Volgende week gaan wij evalueren. Een week later start de voorbereiding voor de zestiende editie, die op 14 juli 2012 plaatsvindt.”