Opgericht op 20 mei 1968
 

Groei competitieploeg Biesboschzwemmers gaat door

IJsselstein, 2 oktober 2010 – De eerste echte wedstrijd van het seizoen 2010-2011 is de competitiewedstrijd. Dit seizoen komen de Werkendammers opnieuw uit in de eerste klasse van district 5. District 5 houdt de 3 zuidelijke provincies, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant, in. Samen met de verenigingen uit IJsselstein, Kerkdriel en Zeist wordt er dit jaar 5 keer samen gezwommen en dat verliep de eerste keer voor de Werkendammers heel goed. Het resultaat van 44 persoonlijke records en 19 limieten voor de diverse Brabantse Kampioenschappen zijn hier getuige van.

In de competitie draait het om het vergaren van de minste punten. De punten worden bepaald door de gezwommen tijden en degene met de minste punten na 5 wedstrijden is de winnaar. Na een superstart vorig jaar was het nu afwachten wat de score zou zijn. Met slechts 22 punten meer dan vorig jaar, is men in Werkendam heel tevreden.

De wedstrijd begon met een 4×100 vrijeslag voor dames. Tonny Methorst (1988) begon furieus en wist haar persoonlijke record met ruim een seconde aan te scherpen en mag op deze afstand naar de Brabantse Kampioenschappen. Later wist ze haar tijd op de 100 wisselslag opnieuw met een seconde aan te scherpen en bleef hiermee opnieuw onder de richttijd. De andere dames van de estafetteploeg, Kim en Annette Wijnja en Marcha Admiraal, wisten de sterke start goed door te zetten en zorgden ervoor dat de eindtijd ook ruim onder de richttijd voor de ‘Brabantse’ bleef.

Sanne van de Pol (1998), Lisanne van Dijk (1997), Anne Ippel (1998) en Jade Groeneveld (1999) wisten aan het einde van de wedstrijd met z’n vieren ook onder de richttijd te blijven voor de provinciale kampioenschappen. Zij zwommen de 4×50 vrijeslag en bleven ruim 8 seconden onder richttijd.

Sanne en Jade hadden op hun persoonlijke afstanden ook al diverse limieten weten te zwemmen. Sanne deed dit op de 50, 100 en 200 schoolslag en 50 vrijeslag. Jade deed dit op de 50 en 100 vrijeslag en 100 wisselslag. Leeftijdsgenootje van Jade, Chantal Paans, begon het seizoen ook heel goed. Op de 100 schoolslag wist ze twee limieten te zwemmen, terwijl ze vorig seizoen er iedere keer net niet in slaagde. Halverwege bleef ze er ruim een seconde onder en haar eindtijd lag zelfs ruim 4,5 seconde onder de richttijd.

Bij de jongens wisten Bart Schouten (1994), Lukas Schmidt (1996) en Thomas Zielhorst (1997) een limiet te zwemmen. Bart legde voor het eerst in zijn carrière de 100 vrijeslag binnen de minuut af en mag daardoor in januari naar de Brabantse Winter. Lukas scherpte zijn tijd op de 50 vrijeslag ruim aan en dit is voldoende om in november naar de Brabantse Sprint te mogen. Thomas haalde op de 50 rugslag 3 seconden van zijn tijd en dit was voldoende om onder de richttijd voor de ‘Spint’ te blijven.

Het is voor de zwemmers en begeleiders weer afwachten hoe goed de score in werkelijkheid is. Meestal is de officiële stand een week na de wedstrijd bekend en dan weet men of het komende jaar het misschien wel gaat lukken om promotie naar de landelijke C-klasse af te dwingen.