Opgericht op 20 mei 1968
 

Goede prestaties op Arena Jaargangfinale

Ondanks de hitte reisde Jade Groeneveld samen met haar ouders en coach afgelopen zondag om 8.30 uur af naar een binnenbad. Namelijk Aquapulco in Dordrecht. Hier zouden de Arena Jaargangfinales plaatsvinden. Jade mocht hier vier keer starten, wat op zich al een super prestatie is, want dat betekent dat ze vier keer bij de beste 24 van Nederland hoort in haar leeftijdscategorie!

Ondanks dat het voor Jade pas de derde keer was dat ze in een 50 meter bad mocht zwemmen, heeft ze het helemaal niet slecht gedaan, gezien de 25-meter bad tijden waar ze mee stond ingeschreven. Bij alle afstanden bleef ze binnen de twee of drie seconden die je bij je 25-meter bad tijd mag optellen.

Helaas maakte dit achteraf de teleurstelling toch niet minder, want eenmaal aangekomen in het zwembad bladerden we het programma door en toen zagen we tot onze grote vreugde dat Jade als vijfde stond geplaatst op de 50 meter vlinderslag. Het verschil met de nummer drie was minder dan een seconde. Het moest dus ergens mogelijk zijn. Met veel goede moed zijn we dus gestart aan een lange wedstrijd.

Als eerste mocht ze starten op de 100 meter rugcrawl. Helaas liep deze race niet helemaal lekker. Met de start gleed ze weg, waardoor ze meteen al een stukje achter lag op de rest. Maar tijdens de eerste 50 meter kon ze het toch weer aardig bijtrekken, en eindigde ze toch nog op een mooie 16e plaats.

De tweede afstand was de 100 meter schoolslag. Deze race is erg goed gegaan, en tijdens de race heeft ze wederom bewezen dat ze de technieken van de schoolslag, en met name het keerpunt, goed beheerst. Uiteindelijk eindigde ze op een 19e plaats.

De derde afstand, zo’n 3,5 uur later, was de 100 meter borstcrawl. Afgesproken was om te proberen binnen de grens van 1.20 te blijven. Hier heeft ze ook echt voor geknokt, alleen de laatste baan was net 10 meter te lang, waardoor ze net boven de 1.20 aantikte. Het resulteerde wel in een mooie 14e plaats.

De laatste afstand was uiteindelijk de 50 meter vlinderslag. Zoals al eerder genoemd stond ze hier erg goed voor geplaatst. Maar helaas de lange dag heeft zijn parten gespeeld (start van de vlinderslag was om 16.50 uur), net als het warme weer de afgelopen weken en de clubkampioenschappen de dag ervoor. Na de start lag ze meteen al een stukje achter op de rest. Dit had ze zelf natuurlijk ook door en ging er dus echt voor knokken, alleen resulteerde dit in een race die gewoon niet lekker liep en een 14e plaats.

Zoals al eerder gezegd bleek de teleurstelling achteraf erg groot bij Jade. Ze had zich stiekem toch wel op een medaille gefocust. Maar goed, de ervaring in een 50-meter bad heeft ze niet. Dus tegen al dat PSV en MNC geweld maakt ze natuurlijk minder kans. Desondanks heeft ze het nog geweldig gedaan aan het eind van een veel te lang seizoen! Op naar de welverdiende rust!