Admiraal en de Bok Sprintclubkampioenen

Giessen, 27 december 2008 – Ieder jaar houden de Biesboschzwemmers in december hun Winter Kampioenschappen. Voor de zwemmers vanaf 12 jaar staan dan alle slagen op het programma. Van iedere slag (vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag) moet 50 meter gezwommen. Degene die het beste ten opzichte van een vergelijkingstabel presteert is dan de winter kampioen.

Bij de dames was de winnares eigenlijk van tevoren al bekend. Marcha Admiraal (1993) is een maatje te groepot voor haar ploeggenoten, maar dat wil niet zeggen dat ze er met de pet naar gooit. Met tijdsverbeteringen op de vlinder- rug- en schoolslag was ze de beste dame. Op de vlinder- en rugslag wist ze zelfs de clubrecords te verbeteren. Op alle slagen, behalve de schoolslag, zwom ze tijden die goed zijn voor starts op de Nationale Sprint Kampioenschappen in juni 2009. De strijd om de plaatsen 2 en 3 was veel spannender. Anouk Goes (1994) wist Annette Wijnja (1967) achter zich te houden. Het verschil tussen beide dames was ruim 3 seconden. Daarachter waren de verschillen aanmerkelijk kleiner. Tonny Methorst (1988), Kim Wijnja (1991), Laura Korsman (1993) en Francijna de Kooter (1980) zaten binnen 1,25 seconden van elkaar.

Bij de heren was niet bekend wie de beste zou zijn. De verwachting was dat de ‘oudere’ zwemmers de dienst uit zouden maken, maar dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. De verrassende kampioen werd Arjon de Bok (1969). Op de rug- en schoolslag wist hij goede tijden te zwemmen en kon op de vlinder- en vrije slag de schade beperken waardoor hij de winnaar werd. Op de tweede plaats kwam de eerste jeugdzwemmer. Vincent van Dijk (1992) zwom op alle afstanden persoonlijke records. Op de vrije slag verbeterde hij zich zelfs met meer dan 2 seconden tot 27.70. Op nummer drie kwam weer een ‘oudje’. Mark Visser (1988) was verrast toen hij hoorde dat hij derde was. Hij wist slechts één tijdsverbetering te realiseren, op zijn minst favoriete slag, namelijk de rugslag. Het verschil met nummer vier was erg klein. Erik Drewes (1984) kwam 0,07 seconden te kort voor de derde plaats. De eerst volgende ‘jongere’ zwemmers zien op de plaatsen 6, 8 en 10 respectievelijk Bart Schouten (1994), Daryl Polder (1995) en Ebe Gremmer (1993). Bart zwom vier persoonlijke records en Ebe drie. Voor Daryl zijn persoonlijke records moeilijker te realiseren omdat hij pas sinds september lid is bij de Biesboschzwemmers.

Bij de zwemmers onder 12 jaar wordt er per 2 jaargangen gekeken wie de beste is. Bij de oudste jongens (10 en 11 jarigen) was er maar 1 deelnemer, Thomas Zielhorst. Hij koos er voor niet met de meisjes te zwemmen en wist op de rug- en vrije slag zijn tijden te verbeteren. Bij de meisjes was Sanne van de Pol (1998) de beste gevolgd door Lisanne van Dijk (1997) en Anne Ippel (1998). Zij zwommen alle drie op twee van de drie afstanden persoonlijke records.
Bij de 8 en 9 jarigen was bij de jongens Xander Korsman (1999) de beste. Quinten van Hemert (1999) werd tweede voor Nick Lisman (2000). Zij kwamen op de schoolslag en vrije slag aan de start. Bij de meisjes was Jade Groeneveld (1999) de beste. Zij zwom op beide afstanden een persoonlijk record. Op de vrije slag was dit zelfs goed voor een clubrecord. Daisy van den Berk (1999) en Chantal Paans (1999) werden tweede en derde. Het verschil tussen beide dames was nog geen 2 seconden.
Bij de allerkleinsten viel Roy Verbeek met zijn neus in de boter. Hij was die middag lid geworden en werd tweede. Simon Schmidt was de beste en Jelle Ippel werd derde. Alle drie de jongens zijn pas 7 jaar oud en zullen nog het nodige gaan leren. Bij de meisjes waren er 15 deelneemsters. Julia Verhoeven (2001) was met ruim 6 seconden verschil de beste. Raisa Schoon (2001) werd tweede op de voet gevolgd door Michelle Paans (2002).

Voor de prijsuitreiking was er nog een familie-estafette. De familie Visser was de snelste voor de families Wijnja en Lisman.

Halverwege de wedstrijd kregen alle aanwezige leden nieuwe t-shirts. Dit was het laatste cadeau dat de zwemmers kregen in het jubileumjaar. De komende tijd kunnen de leden goed gekleed naar de trainingen en wedstrijden. Vorig jaar tijdens de winter kampioenschappen waren ze al in een nieuw trainingspak gestoken en in februari kreeg de wedstrijdploeg allemaal een korte broek. De komende 2 weken wordt verder toegewerkt naar de Brabantse Winter Kampioenschappen. Daar zal een groep van ongeveer 10 personen aan de start komen van de verschillende 100 meter nummers.

Foto: