Opgericht op 20 mei 1968
 

Er ontstond n waterzuil, toen wist ik: dat zit goed

WERKENDAM/TILBURG – Natuurlijk. Het is een funevenement. En je moet wat kilogrammetjes in de strijd gooien, maar dan maak je ook een reuzenplons.
Vrijdag liet Ton van Brakel (43) uit Tilburg het water van zwembad Werkina in Werkendam liefst 8 meter en 10 centimeter hoog opspatten. Hij werd daarmee Nederlands Kampioen Bommetje.

Tien jaar nadat acteur Peer Mascini met zijn springende Melkuniekoe het bommetje als reclamespot introduceerde (Ik heb nog zo gezegd géén …..) zijn de bommetjes verheven tot sport. NOC*NSF zal er de neus voor ophalen en de kans dat Van Brakel met zijn prestatie ooit op het bordes naast de koningin zal komen te staan, mag ook tot nul gereduceerd worden. Maar een titel is een titel en die pakken ze de oud-Herpenaar niet meer af.

Eigenlijk werd het een dubbel Tilburgs succes, want trainingsmaat Ludo Bax kwam een decimeter te kort. Dat was overigens wel voldoende voor de tweede plaats.

Ton van Brakel is gepast trots. Het is zijn vierde NK en tevens zijn beste. Daarom loopt hij al vier dagen in zijn winnende T-shirt rond en laat hij startnummer 113 net zo lang op zijn arm zitten tot het weggesleten is. “De hoogste druppel telt”, legt de 114 kilo zware ingenieur weg- en waterbouw uit. “Vooraf gaf ik me weinig of geen kans. Ik was wat zwaarder dan normaal, maar voelde dat ik bij mijn tweede sprong goed in het water terechtkwam. Er moet een waterzuil ontstaan en dan weet je dat het goed zit”. In zijn geboortedorp Herpen is bommetjespringen tot echte sport verheven. “Ik spring al vanaf van achtste. Maar toen was het ons meer te doen om de badmeester nat te spatten”. Bommetjespringen is eenvoudig. Een keer veren op de 3-meterplank, dan omlaag en op het laatst moet de ronding komen. Als trofee ontving Van Brakel een enorme bom, die thuis dienst kan doen als olielamp.