Opgericht op 20 mei 1968
 

Glunderende gezichten op podium van sportgala

WERKENDAM – Mister Kozakken Boys Philip den Haan is duidelijk teleurgesteld als blijkt dat de vier jeugdkampioenelftallen van Kozakken Boys schitteren door afwezigheid op het eerste Werkendamse sportgala.

Hij is niet de enige, Kozakken Boys voorzitter Barend Damen noemt het schandalig. “Daar is het laatste woord binnen de club nog niet over gezegd.”

Het is slechts een kleine wanklank in het verder strak georganiseerde sportgala. Alle Werkendamse kampioenselftallen mogen op het podium applaus in ontvangst nemen, ze glunderen van oor tot oor. Voor de jonge sporters is er een medaille, uitgereikt door profvoetballer Niels Vorthoren. Knappe meiden krijgen er van Vorthoren nog een zoen bij. Philip den Haan praat de show op het podium moeiteloos aan elkaar. In zijn zwarte pak met roze strikje geeft hij het gala net dat tintje glamour mee dat past bij zon sportfeest.

Bij de start van het sportgala puilt de Kwinter uit met sporters. “Even allemaal inschuiven, er staan nog mensen in de foyer”, wordt er omgeroepen. De jeugd mag voorin op de grond zitten. Ouders en elftalleiders blijven achterin. Burgemeester Hellegers verzorgt de opening door met enkele jonge sporters het logo van het gala te onthullen. Vijf boomerangs op rij in vijf kleuren, verwijzend naar de vijf Werkendamse dorpen. “En de boomerang staat voor beweging”, zo legt speaker Den Haan het publiek uit. Ook op beide filmdoeken is het logo groot geprojecteerd. Even later gevolgd door fotos van alle kampioensteams. Zoals van Sleeuwijk F1 met een levensgroot spandoek vanwege hun kampioenschap. Voor de seniorenteams is er geen medaille, maar een trofee. De huldiging wordt afgesloten met tonprater Levi Korteweg (10 jaar) uit Dussen. Net als het sportgala beslist een primeur voor het dorp Werkendam.

Niet alleen kampioenen worden gehuldigd, er zijn tevens eervolle vermeldingen. Vooral judoka Robert-Jan Alderkamp glundert, ook al blijft hij met lege handen achter. Dat sport niet alleen iets voor jongeren is, blijkt bij de verkiezing van vrijwilliger van het jaar. Wim Griffioen, de initiator van Jeu de boulesclub Altena wint de prijs, hij wordt beloond met een daverend applaus en kampioensschaal.

Nog een oudje dat het uitstekend doet is de 85 jarige judo leraar Albin Libera. Bij de judo demonstratie legt hij nog moeiteloos de jonge knapen op de mat. “Ik moest naar Werkendam komen”, zo vertelt hij later. “En ik begreep maar niet waarom, ze wilden niets verklappen.” Het waarom wordt duidelijk als sport wethouder Evert Begemann hem de speciale oeuvreprijs voor de sport uitreikt. Tientallen jaren leidde hij judoclub Libera, die sinds kort samenwerkt met Sei Mei in Sleeuwijk.