Opgericht op 20 mei 1968
 

Eindelijk weer een hoofdprijs voor de Biesboschzwemmers

De navolgende brief is in maart 2004 ingediend bij de ledenraad van de Rabobank.

Op 31 augustus, 1, 2 en 3 september vindt dit jaar de Werkendamse zwemvierdaagse plaats.
Een evenement dat 10-15 jaar geleden jaarlijks nog 800 deelnemers telde. De afgelopen jaren is er minder aandacht aan dit evenement geschonken en is deze al een aantal jaren van de kalender verdwenen. De personen die destijds het evenement als 20-25 jarigen getrokken hebben, zijn vrijwel allen weer terug binnen zwemclub de Biesboschzwemmers en hebben de oude draaiboeken weer uit de kast gehaald.

Terugblik
In de jaren ?80 werd de zwemvierdaagse georganiseerd door Duik- en springploeg Watergruwel; een komische duikploeg, bestaande uit 7 personen die verkleed als clown met ladders, stoelen en fietsen van de duikplank gingen. Het jaarlijkse optreden werd bezocht door meer dan 1000 bezoekers. Aan de zwemvierdaagse die aan het optreden was vastgekoppeld, werd jaarlijks door ca. 800 deelnemers deelgenomen. De gehele zwemvierdaagse werd voorzien van veel randactiviteiten, welke het best omschreven kunnen worden als ?dorpsspelen rond het zwembad?. Echter wel iets uitdagender. Ook werd elke avond muzikaal opgeluisterd door een permanent opgestelde disco, waarachter elke avond een gastdiskjockey voor de nodige gezelligheid zorgde en ook de plaatselijke muziekvereniging verzorgde een optreden. De inwendige mens werd elke avond goed voorzien door de aanwezigheid van barbecue, poffertjeskraam enz.

2004
In 2003 hebben de Biesboschzwemmers en het management van zwembad Werkina elkaar opgezocht om een activiteit te bedenken in het kader van het (gezamenlijk) 35-jarig bestaan. Er is toen gekozen voor een spelletjesavond voor alle Werkendamse kinderen. Er werden spelcircuits uitgezet in en rond het zwembad en er zijn opblaasbare speeltoestellen gehuurd. Ondanks de hoge kosten heeft de organisatie er een enorm goed gevoel aan overgehouden, mede door de deelname van bijna 200 kinderen. Dit vraagt bijna om een herhaling.

Na overleg tussen de zwemvereniging en de leiding van het zwembad is besloten om de zwemvierdaagse weer ?uit de kast te halen?. De oude draaiboeken worden momenteel aangepast en vol enthousiasme hebben we ons weer gestort op een gezellig en gezond evenement, waar iedereen van jong tot oud aan deel kan nemen. Het belangrijkste is momenteel het opstarten van de publiciteitsmachine. Er moeten tijdig posters gemaakt worden en er zal tevens een website opgezet worden. Deze website heeft als eerste doel het promoten van de WeKa Bommetje (WeKa = Werkendams Kampioenschap), welke gelijktijdig met de zwemvierdaagse zal plaatsvinden. Momenteel bestaat er een NK Bommetje in Stadskanaal en een Limburgs kampioenschap Bommetje. Wij denken dat ons WeKa bommetje daar goed bij past. Bij dit kampioenschap is het de bedoeling vanaf de duikplank te springen of duiken en daarbij een zo hoog mogelijke waterkolom te produceren. In Stadskanaal trekt men 5000 bezoekers en in Limburg 1500. Gezien de lage instapdrempel om aan een dergelijk evenement mee te doen, verwachten wij derhalve een hoog aantal deelnemers. Bij tijdige publicatie denken we overigens dat er het gehele seizoen wel ?getraind? zal worden door jong en oud. Het WeKa zal uitgesmeerd worden over drie avonden met op de vierde avond een finale.

De zwemvierdaagse zal op de laatste avond opgeluisterd worden door levende muziek, in de vorm van een dweilorkest.

De gehele week, ?s middags en ?s avonds, kan eenieder zich uitleven op de opblaasbare speeltoestellen die op het grasveld en in het zwembad worden opgesteld. Op de woensdagmiddag en op alle avonden worden er diverse spelletjes georganiseerd in en rond het zwembad. Zo kunnen diverse andere verenigingen zich inschrijven voor het watervoetbalspel in het ondiepe bad.

Dat een dergelijk evenement de nodige kosten met zich meebrengt mag duidelijk zijn. De organiserende instanties zijn momenteel financieel niet sterk genoeg om een dergelijk evenement goed van de grond te krijgen. Het zwembad bestaat bij de gratie van overheidssubsidies en de zwemvereniging is het afgelopen jaar alleen maar in de publiciteit geweest vanwege financi?le problemen, veroorzaakt door exorbitante zwembadhuren tijdens de wintermaanden. Er moet dus gezocht worden naar andere bronnen. De mogelijkheid die de Rabobank ons mogelijk biedt, willen we dan ook met open armen aannemen.
Het mag duidelijk zijn dat beide instanties zelf geen financieel voordeel hebben bij de organisatie van dit evenement. Het enige voordeel waarop gehoopt wordt, is de promotie van een gezonde sport.

Om de kosten te drukken wordt niet deelgenomen aan de Nationale zwemvierdaagse. Dit omdat de deelnemersprijs hiervan te hoog wordt (hetgeen in voorgaande jaren mede oorzaak was van het afnemen van het aantal deelnemers). De deelnemerskosten willen we dan ook zo laag mogelijk houden; wetende dat er hele gezinnen aan een dergelijk evenement meedoen.

Tot zover de ingediende brief waarvan we de inhoud ook op de laatste ledenvergadering de revue hebben laten passeren (uiteraard zat er ook nog een begroting bij).
Op dinsdag 6 april hebben Cees den Haan en ondergetekende het verhaal nog eens goed doorgenomen en nog wat puntjes op de I gezet. Op woensdag 7 april zijn we samen naar het bestuur van de dorpsledenraad gegaan om ons verhaal toe te lichten.
Donderdag 8 april was het dan zover. Met een aardige afvaardiging (Jan Ippel, Harry, Hugo, Annelies, Henri?tte, Ellie, Leo zijn we naar de Kwinter gegaan en onder het genot van een hapje en een drankje hoorden we de verhalen van de andere verenigingen aan, welke ook een voorstel hadden ingediend. Nadat Cees ons verhaal had voorgelezen kwam het bestuur van de Rabobank dorpsledenraad aan het woord. E?n voor ??n werden de ingediende voorstellen behandeld; de eerste vereniging kreeg ? 350,–, de tweede vereniging kreeg ? 200,–.

Toen ik een uur later thuis kwam zette ik de radio aan. Ik hoorde nog net een minuut van Marco ?hejeeehijeehiejee??binnen, ik ben binnen, alles wat ik wil??.. BINNEN!!!!!!!!!? het kon bijna niet toepasselijker. We hadden net het gehele ingediende bedrag toegekend gekregen en het duurde nog lang voor ik in slaap viel. ? 7.650,– is namelijk best een mooi bedrag om een zwemvierdaagse te beginnen??????.hejeehiejeehiejehiejehieje???? eindelijk weer eens een meevaller.