ONMK2020kb: Vier medailles tijdens slotsessie ONMK2020kb

Rotterdam, 26 januari 2020 – De laatste sessie van het 2020 kampioenschap de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen korte baan begon met de 200 rugslag en daarnaast stonden ook nog de 50 school- en vrije slag op het programma, de 100 vlinderslag en 4x50m wisselslag estafette voor de damesploeg.

Drie masters kwamen op de langste afstand van de middag aan de start en daarbij werden twee derde plaatsen en een persoonlijk record gescoord. Nadine Scheeve wist haar 100% score qua verbeteringen van haar inschrijftijden voort te zetten. Nadine was ruim twee seconden sneller dan haar inschrijftijd en ze zwom ook nog eens een masters clubrecord. Voor Annette en Nico waren er derde plaatsen in de eindrangschikking. Annette moest alles geven voor deze klassering want de verschillen waren niet groot. Annette was maar een seconde langzamer dan haar inschrijftijd en ze wist de derde plaats op te eisen. Het verschil met de nummer twee was ongeveer anderhalve seconde. Maar Annette kreeg een zilveren medaille, omdat de snelste zwemster uit België komt. Bij Nico in de categorie was er ook een snelle deelnemer uit België en daardoor stond Nico als vierde ingeschreven. Echter toen de races voorbij waren, bleek dat Nico sneller was dan de Belg, namelijk 0,88 seconden. Nico behaalde daardoor op eigen kracht een mooie bronzen medaille.

Op de 50 vrije slag kwamen Sanne van de Pol, Mandy Swart, Nadine Scheeve, Marjo Goelema en Paul Wijnja aan de start. De eerste twee dames doen voor de eerste keer mee aan een ONMK en hopelijk smaakt het naar meer. Sanne was de best geklasseerd bij de 20-plussers met een tijd die net boven de 29 seconden was. Mandy had voor haar 50 ‘vrij’ 30,5 seconden nodig en bleef hiermee vier tienden onder haar inschrijftijd. Nadine begint te merken dat ze al veel keren gestart is, want ze was langzamer dan haar inschrijftijd. Hierdoor komt er een einde aan de reeks van verbeteringen dit kampioenschap. Marjo wist in haar categorie vijfde te worden, maar vierde Nederlandse zwemster op 0,2 seconden van de derde Nederlandse. Ze had alles gegeven want ze was vier tienden sneller dan tijdens de estafette op zaterdag. Paul zwom ook een sterke 50 ‘vrij’ want hij bleef binnen de 29 seconden en was nog geen twee tienden langzamer dan tijdens de estafette op zaterdag als derde zwemmer.

De één na langste afstand van deze middag, de 100 vlinderslag, leverde een top tien notering op. Pieter wist als negende te eindigen. Zijn tijd was maar nipt sneller dan zijn tussentijd tijdens de 200 meter vlinderslag.

Op de schoolslag sprint kwamen vijf zwemmers aan de start. Marjo is al jaren een goed voor eremetaal en vandaag in Rotterdam liet ze opnieuw haar klasse zien. Marjo was de snelste in haar categorie al zal ze met haar tijd niet geheel tevreden zijn. Voor Sanne en Mandy was het hun tweede start deze dag. Sanne wist opnieuw binnen de 37 seconden te blijven en Mandy verbeterde haar persoonlijk record met bijna een seconde. Beide dames bleven binnen het clubrecord, maar Sanne was de snelste van de twee en dus komt het record op haar naam. Bij de heren was de klassering van Nico de beste, hij werd namelijk zesde en vijfde Nederlander in zijn categorie. Pieter wist zijn schoolslag sprint binnen de 33 seconden en dit was een goede afsluiting van deze kampioenschappen. Hij zal over sommige afstanden enigszins tevreden zijn, maar de teleurstelling zal mogelijk overheersen.

De afsluitende estafette 4x50m wisselslag dames bestaande uit Annette, Marjo, Mandy en Sanne stond als derde ploeg ingeschreven en zij wisten beslag te leggen op de tweede plaats. Annette begon drie tienden sneller dan zijn eerder dit kampioenschap op de 50 rugslag had gezwommen. De schoolslag van Marjo was ook nog eens twee tienden sneller dan eerder vandaag. Het grootste verschil werd door Mandy gemaakt op de vlinderslag. Zij bleef binnen de 33 seconden en was hiermee ruim drie seconden sneller dan met de inschrijving. Maar deze tijd is ook ruim een seconde sneller dan Mandy twee weken geleden was. Sanne mocht de estafette afmaken en haar 50 ‘vrij’ ging binnen de 29 seconden en dat is maar vier tienden langzamer dan haar snelste tijd ooit. Uiteindelijk waren de vier dames ruim twee en een halve seconden sneller dan hun inschrijftijd. Ze hadden nog iets sneller kunnen zijn als de overnames iets sneller waren geweest, maar het goud was dan nog te ver weg.

Deze middag wisten de BBZ-masters één titel, een zilveren en twee bronzen medaille te veroveren. Daarnaast werden er twee clubrecords scherper gesteld.