Opgericht op 20 mei 1968

Ereplaatsen in open water voor Biesboschzwemmers

Werkendam, 14 september 2019 – Tijdens de door de Biesboschzwemmers georganiseerde open water wedstrijd, de Biesbosch Open Water Race, is er door bijna 30 leden van de Werkendamse Zwemclub het water ingesprongen. Behalve de wedstrijd werden er ook sponsortochten gehouden en aan het einde van de dag werden de prijzen van de Brabantbeker uitgereikt.

Net als tijdens eerdere open water wedstrijden wisten Lars de Kooter en Pieter Pijnenburg op het podium te eindigen. Lars was de beste op de 500 meter vrije slag bij de jongens onder 12 jaar. Voor Pieter waren er twee podiumplaatsen. Hij behaalde goud op de 1000m schoolslag bij de masters in de categorie 20 tot 29 jaar. Zijn tweede podiumplaats was op de 2000 meter schoolslag bij de senioren.

Marjo Goelema, Paul en Annette Wijnja en Ingmar Visser wisten bij de top drie te eindigen op masters onderdelen, maar helaas voor hen waren er geen prijzen beschikbaar. Marjo werd tweede op de 1000m schoolslag bij de masters en voor Paul en Annette was er een derde plaats op de 1000m vrije slag in hun categorie. Ingmar werd derde op de 1000m schoolslag.

Naast deze zwemmers hebben Anieke aan de Wiel, Jansje de Ridder en Margonda Versluis een extra vermelding verdient. Alle drie deze meisjes deden voor het eerst in het open water mee aan een wedstrijd en zij deden dit heel goed. Vooral de vierde plaats van Jansje viel in het bijzonder op.

In de klassementen om de Brabantbeker ging het erom dat er aan minimaal drie wedstrijden werd deelgenomen en hier wisten de Biesboschzwemmers diverse prijzen te veroveren. Pieter en Lars behaalde beide goud in hun categorie. Lars deed dit bij de jongens onder 12 jaar en voor Pieter ging dit om de schoolslag bij de senioren. Anne en Rens Lisman mochten ook een medaille ophalen. Anne werd tweede bij de meisjes onder 10 jaar en voor Rens was er een gedeelde bronzen medaille bij de jongens op de vrije slag tussen 11 en 13 jaar. Julia Verhoeven (vrije slag senioren dames) en Sabrina Boekhout (vrije slag masters) eindigden beide net naast het podium. In het verenigingsklassement behaalde de Biesboschzwemmers een mooie vijfde plaats.

Bij de sponsorzwemtochten werd er niet gezwommen voor een snelle tijd, maar stond de prestatie in het teken van het ophalen van geld voor de Stichting ALShetjeraakt. Op de 5000m vrije slag wisten ChimĆØne, Erik en Larissa Huisman de 5000m vrije slag uit te zwemmen en Nico Swart deed dit op de 2000m vrije slag. De laatste afstand waarop geld ingezameld werd voor onderzoek naar en behandeling van ALS was de 1000m vrije slag. Aan deze afstand deden Lars, Pieter, Rik en Hannan Vink, Heidi Huisman, Corrie Schmidt, Neel Gielen en Rob den Besten mee. Alle deelnemers bij elkaar haalden voor ALShetjeraakt 2100 euro op, dit is drie keer zoveel dan een jaar geleden.

Met de wedstrijd in Werkendam kwam er een einde aan het open water seizoen. Vanaf heden gaan de wedstrijden in de zwembaden weer plaatsvinden en tot en met half juni zullen de spullen voor het open water zwemmen in de kast blijven liggen.