Goud voor Annette Wijnja tijdens ONMK

Amersfoort, 4 mei 2019 – De één na laatste middagsessie van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2019 lange baan begon met de 50 vlinderslag en daarna volgden nog deelname op de 200 schoolslag, 100 rugslag, 200 vrije slag en 4×50 wisselslag. Annette en Paul Wijnja kwamen samen met Françoise Duran, Wouter van der Stelt en Nico Swart op de Amersfoortse blokken aan de start.

Paul mocht deze middag het spits afbijten met één baan vlinderslag. Het doel was om in de buurt te komen van zijn inschrijftijd, maar helaas hebben de techniekaanpassingen (nog) niet gezorgd voor snellere tijden. Paul werd 8e van 12 heren in de 55+ categorie.

Na de vlinderslag sprint stond de 200 meter schoolslag op het programma met deelname van Françoise en Annette. Françoise kwam als eerste aan de start en zij begon goed. Na 100 meter was ze sneller dan haar 100 meter tijd en dus een persoonlijk record. Helaas kon ze het tempo niet volhouden en lukte het haar niet om binnen de drie en een halve minuut te finishen. Uiteindelijk werd Françoise vierde. In dezelfde categorie kwam Annette aan de start en zij wist naar het goud te zwemmen. Haar eindtijd was beter dan drie weken geleden en hier was tevreden mee. Ze kon de race indelen zoals ze normaal ook doet en verzuurde deze keer niet. De volgende keer hoopt ze weer sneller te gaan.

Op de 100 rugslag hoopte Nico sneller te gaan dan drie weken geleden in Alkmaar en daarmee zijn persoonlijke record aan te scherpen. De eerste 50 meter gingen goed, maar daarna kostte het zwemmen meer moeite en verloor hij tijd ten opzichte van zijn persoonlijke record. Uiteindelijk werd Nico vijfde van de elf heren. Met zijn persoonlijke record zou Nico op dezelfde plaats geeindigd zijn.

Net als Nico, zwom ook Annette de 100 rugslag. In Alkmaar drie weken geleden zwom Annette een tijd van één minuut en ruim 25 seconden. Toen gaf ze aan dat het niet lekker ging en dat ze hoopte dat het met het ONMK beter zou gaan. Qua tijd ging het beter, want Annette was ruim een seconde sneller dan in Alkmaar. Annette stond als vijfde ingeschreven en ze werd nu ook weer vijfde. Mogelijk dat het korte tijdsbestek tussen de 200 schoolslag en 100 rugslag er debet aan was dat Annette in de tweede 50 meter relatief veel tijd verloor.

Op de 200 meter vrije slag kwamen twee heren en een dame aan de start. Bij de heren mochten Wouter en Paul allebei in baan 0 (nul) hun vier banen zwemmen en helaas konden beide niet hun inschrijftijd verbeteren. Wouter werd bij de 45-plussers zesde in een veld van negen heren. Zijn indeling was oplopend en vooral het verschil tussen de tweede en derde 50 meter was vrij groot. Paul eindigde op de ondankbare vierde plaats van de acht heren en er had een medaille ingezeten, want het verschil met de nummer drie was ongeveer vier tienden van een seconde. De indeling van Paul was keurig, maar ten opzichte van zijn beste tijd per 50 meter ongeveer een kwart seconde te traag. Françoise kwam bij de dames aan de start en zij wist ruim binnen de drie minuten te finishen. Françoise haalde ruim drie seconden van haar inschrijftijd af, maar net als bij Wouter was er een groot verval tussen de tweede en derde 50 meter en dus nog meer ruimte voor verbetering. Françoise stond als 11e ingeschreven en zij werd uiteindelijk gedeeld vijfde, de vierde Nederlandse dus geen medaille voor haar.

Het afsluitende nummer was de 4x50m wisselslag estafette. Nico, Françoise, Paul en Annette zwommen respectievelijk de rug-, school-, vlinder- en vrije slag. Alle vier gingen er nog eens goed voor en dat bleek ook wel uit de tijden. Vooral de tijd van Paul op de vlinderslag was goed te noemen, want hij zwom ruim een seconde sneller dan aan het begin van de middag. De eindtijd lag minder dan twee seconden boven de inschrijftijd en uiteindelijk gingen de vier BBZ-masters met een zilveren medaille naar huis.

Deze één na laatste dag heeft dus twee medailles opgeleverd, namelijk goud voor Annette op de 200 meter schoolslag en zilver voor de 4×50 meter wisselslag estafetteploeg gemengd bestaande uit Nico, Françoise, Paul en Annette. Morgen komen deze vier ’s middags nog diverse keren aan de start en dan zit het ONMK in Amersfoort er op.