Vijf medailles tijdens laatste sessie ONMK2019kb

De laatste sessie van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2019 korte baan (ONMK2019) in Zwolle heeft nog vijf medailles opgeleverd. In sommige gevallen moest het laatste restje energie eruit geperst worden om tot goede tijden te komen, maar het resultaat was dan toch bevredigend. Op het programma voor de Werkendamse masters stonden de 50 rug- en vrije slag, 100 schoolslag en 4×50 vrije slag estafette. De oogst twee zilveren en drie bronzen medailles en daarnaast één persoonlijk, vijf club, één Brabants en één Nederlands Masters record.

De middag begon met de 50 rugslag en Bastiaan Baggerman en Nico Swart waagden zich aan de twee banen op hun rug. Bastiaan bleef boven zijn inschrijftijd en eindigde als vierde. Echter door het schrappen van de buitenlandse deelname kreeg Bastiaan een bronzen medaille omgehangen. Nico had dit geluk niet, zijn klassering was de vijfde plaats maar wel binnen de 34 seconden in een nieuw clubrecord. Een clubrecord was er ook voor Sabrina Boekhout op de 50 rugslag. Zij was ruim een seconde sneller dan het oude record en werd zesde. Annette Wijnja behaalde eerste medaille deze middag en dit werd zilver. Iets meer dan een halve seconde boven haar inschrijftijd, maar goed genoeg voor de tweede plaats.

Op de vrije slag sprint bleef Paul Wijnja weer eens binnen de 29 seconden en dit was goed voor een tiende plaats. Bij Bastiaan in de categorie was de deelname een stuk groter. Bastiaan werd 21e van de 27 deelnemers. Bij de dames kwamen Marjo Goelema en Sabrina aan de start. Marjo wilde binnen de 30 seconden finishen, maar dit lukte net niet. Zij bleef op 0,02 seconden steken maar het was wel goed voor een bronzen medaille en een clubrecord. Sabrina was iets langer onderweg en bleef op 0,1 seconden van haar inschrijftijd steken.

Op de schoolslag kwamen vier zwemmers aan de start, waarbij Nico de eer van de heren hoog moest houden. Nico stond als derde ingeschreven en dit zorgde vooraf voor spanning. Hij slaagde echter ruimschoots in de opdracht om de bronzen medaille te veroveren. Nico bleef binnen de één minuut en 20 seconden en verbeterde het clubrecord. Een clubrecord was er ook voor Marjo, maar haar eindtijd was ook goed voor een Brabants èn Nederlands record. De eindtijd was goed voor een tweede plaats en ze ‘baalde’ dat het net boven de één minuut en twee seconden was. Het ging om 0,01 seconden. Annette eindigde achter Marjo als derde en was tevreden met haar eindtijd. Françoise was de derde deelneemster bij de 50-plussers en zij wist haar persoonlijk record aan te scherpen met 0,01 seconden. Françoise werd achtste en ze bleef bijna acht seconden onder haar inschrijftijd.

De afsluitende estafette, 4×50 meter vrije slag gemengd, was het laatste wapenfeit en hier werd nog eenmaal alles gegeven. Nico, Paul, Annette en Marjo behaalden een vierde plaats, maar ze kregen een bronzen medaille omdat de snelste ploeg niet uit Nederland kwam.

Na zeven sessies zwemmen was de oogst, ook volgens de medaille statistieken, twee gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles. Daarnaast zijn er ook twee Nederlandse, acht Brabantse, twintig club en 10 persoonlijke records gezwommen.