Dag 3 ONMK2019 kb opnieuw kwartet medailles

De derde dag van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2019 korte baan (ONMK2019kb) in Zwolle heeft opnieuw een kwartet aan medailles opgeleverd. De oogst was één goud, twee zilver en één brons. Daarnaast werden er drie persoonlijke, zes club en twee Brabantse Masters records gezwommen.

De dag begon met de 800 meter vrije slag van Sabrina Boekhout. Sabrina zwom een vlakke race, maar helaas was het langzamer dan haar inschrijftijd. Hierdoor kon ze ook haar derde plaats op de inschrijflijst niet behouden en eindigde ze als vijfde.

Daarna was enige tijd wachten voordat er weer een zwemmer van de BBZ-masters aan de start verscheen. Annette Wijnja mocht na de middagpauze als eerste zwemmen. Annette startte op de 200 meter schoolslag, maar dit ging niet zoals zij vooraf gehoopt had. De race was wel vlak, maar de tijd viel tegen. De tijd was boven de drie minuten, maar het was nog wel goed voor een zilveren medaille. Annette was wel de eerste Nederlandse, dus daar kreeg ze ook een medaille voor. Nico Swart startte ook op de 200 schoolslag, maar dan bij de heren uiteraard. Nico stond zevende ingeschreven en werd ook zevende, maar wel in een nieuw persoonlijk en clubrecord.

Vervolgens werd er gesprint over 50 meter vlinderslag en toevallig mochten Sabrina en Marjo Goelema in dezelfde serie startten. De onderlinge strijd werd gewonnen door Marjo en zij zwom een club en Brabant Masters record en kreeg een bronzen medaille. Sabrina werd in haar categorie achtste. Bij de heren kon Paul niet in de buurt van zijn tijd komen. Het aanpassen van zijn techniek gaat momenteel nog niet hand in hand met snellere tijden. Paul werd tiende.

Op de 100 wisselslag kwamen Marjo, Erik Drewes en Richard Tiemstra op het startblok. Marjo maakte de favorietenrol waar en werd Nederlands kampioen in haar categorie. Haar eindtijd was goed voor een club en Brabants record. Erik wist zijn inschrijftijd te verbeteren, maar zijn persoonlijk record is nog iets sneller. Erik werd bij de 35-plussers negende. Richard lukte het niet om zijn tijd van de clubkampioenschappen aan te scherpen al was hij er dichtbij. Richard werd bij de 55-plussers achtste, terwijl hij als negende was ingeschreven.

Na de korte nummers stond de 200 meter vrije slag op het programma. Vier heren hadden zich hiervoor ingeschreven en dit leverde twee persoonlijke en één clubrecord op. Paul en Richard wisten hun tijden te verbeteren. Paul haalde bijna een seconde van zijn tijd af met een mooie indeling. Hij verbeterde ook zijn clubrecord en uiteindelijk eindigde Paul om de meest vervelende plaats, namelijk de vierde plaats. Richard haalde bijna vier seconden van zijn persoonlijk record af en werd, in dezelfde categorie als Paul, negende.

Op de 100 rugslag kwamen Sabrina, Annette en Nico aan de start. Hier waren helaas geen verbeteringen van tijden, maar er waren wel tevreden gezichten. Sabrina was als negende ingeschreven en werd ook uiteindelijk negende. Voor Annette was er een zilveren medaille, maar de tijd was net boven de één minuut en 20 seconden. Meest tevreden was Nico met opnieuw een tijd onder de één minuut en 14 seconden. Hij wist een plaatsje te steigen en werd zevende.

Aan de afsluitende estafette deden twee ploegen mee en de oudste ploeg was de snelste. Nico, Marjo, Paul en Annette wisten op de 4x50m wisselslag bij de 200-plussers naar de ondankbare vierde plaats te zwemmen. Nico mocht startten met de rugslag en hij verbeterde het clubrecord, maar door slordig zwemmen bleef hij net boven de 34 seconden. Marjo zwom de schoolslag weer binnen de 36 seconden en Paul en Annette zwommen respectievelijk de vlinder- en vrije slag. Bij de tweede ploeg, de 160-plussers mocht Sabrina startten en ook zij verbeterde het clubrecord. Françoise Duran, Erik en Wouter kwamen daarna op het blok en zij zorgden ervoor dat de tweede ploeg als zesde eindigde terwijl ze als negende ingschreven stonden. Ze waren zes seconden sneller dan de inschrijftijd en zelfs twee seconden sneller dan de opgetelde persoonlijke records. Françoise en Wouter waren sneller dan hun beste tijden.

Met de vier medailles van de derde dag komt de teller op acht medailles. De oogst na drie dagen is twee goud, vier zilver en twee brons. Daarnaast zijn er zes persoonlijke, twaalf club, vijf Brabantse en één Nederlands record gezwommen.