Veertien prijzen voor BBZ-masters

Eindhoven, 6 december 2014 – In het springbad van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion werd de laatste wedstrijd gehouden van de Zuidelijke Cirkel 2014. Aan het einde van de wedstrijd werden de diverse klassementsprijzen, persoonlijk en vereniging, uitgereikt en daar werden door de Werkendammers 3 gouden, 6 zilveren en 5 bronzen medailles gewonnen. In het verenigingsklassement werden de Biesboschzwemmers vierde. Tijdens de laatste wedstrijd wisten Sabrina Boekhout en Mark Visser een clubrecord te verbeteren.

Zowel Sabrina als Mark wisten een eigen clubrecord te verbeteren op een 50 meter nummer. Sabrina had een jaar geleden het record op de 50 ‘vrij’ binnen de 30 seconden gezet en deze keer ging er ruim een tiende van het record. Mark had in februari van dit jaar het record op de 50 schoolslag op zijn naam gezet en nu wist hij in Eindhoven ruim 0,8 seconden sneller te zwemmen.

Behalve de clubrecords werden ook nog 6 persoonlijke records gezwommen. Bianca den Besten wist haar tijd op de 25 rugslag met bijna 2 seconden te verbeteren. Willem Boljé wist op zijn minst favoriete slag, de schoolslag, bijna een seconde van zijn 50 meter tijd af te halen. Jovanca van Dalen was op de 25 rug- en vlinderslag sneller dan ooit. Op de vlinderslag gingen er enkele tienden van haar tijd, maar op de rugslag was dit ruim een seconde. Haar broer, Erik, wist op de 25 ‘vrij’ bijna een tiende van zijn tijd te halen. Het laatste persoonlijke record was voor Jos de Jong. Op de 25 vrije slag haalde hij bijna drie tienden van zijn tijd.

Na de wedstrijden werden de klassementsprijzen uitgereikt. Er zijn vier per leeftijdscategorie vier klassementen waarin men een prijs kan halen. Je hebt de kleine en grote vrije slag en de kleine en grote wisselslag. Voor de kleine klassementen moet je bij de wisselslag van elke afstand 25 meter gezwommen hebben, terwijl je bij de vrije slag twee keer een 25 meter en twee keer een 50 meter moet zwemmen. Voor de grote klassementen is dit bij de wisselslag van iedere afstand 100 meter en de 100 wisselslag. Bij de vrije slag moet je 25, 50, 100 en 200 meter gezwommen hebben.

Bij de dames tussen 20 en 24 jaar legde Marianne van Berchum beslag op het brons in de kleine vrije slag. Bij de dames die 10 jaar ouder zijn, dus de 30-plussers, kwamen twee zwemsters op het podium. Sabrina was op zowel de kleine vrije slag als de kleine wisselslag de beste. Jovanca moest in beide klassementen genoegen nemen met het zilver. Bij de 45-plussers was Bianca den Besten gelukkig met haar bronzen medaille in het kleine wisselslag klassement.

Bij de heren werden ook diverse klassementsprijzen behaald. Bij de 30-plussers was Ingmar Visser de beste in het grote vrije slag klassement, terwijl hij tweede werd in het kleine wisselslag klassement. Een categorie ouder, de 35-plussers, leverde voor Jos in het kleine wisselslag klassement een bronzen medaille op. Weer een categorie ouder was goed voor drie prijzen. Bastiaan Baggerman was in het kleine vrije slag klassement goed voor een derde plaats, maar in het grote wisselslag klassement was hij de op één na beste. Erik wist in het kleine wisselslag klassement naar een derde plaats te zwemmen. De laatste prijzen waren voor Willem. In de beide kleine klassementen moest hij één zwemmer voor zich dulden.

De eerst volgende masterswedstrijd voor de Werkendammers zijn de Nederlandse Kampioenschappen in Heerenveen van 23 tot en met 25 januari 2015 en daarna zal ook dit seizoen weer deelgenomen gaan worden aan de Zuidelijke Cirkel met alleen maar wedstrijd in Noord-Brabant.