De Biesboschzwemmers (teamBBZ)

Opgericht op 20 mei 1968
 

Biesboschzwemmers in goede vorm

Oosterhout/Gouda, 23 en 24 maart 2024 – Opnieuw hadden de zwemmers van de Biesboschzwemmers een druk weekend, maar net als het vorige weekend werd er weer goed gepresteerd. In Oosterhout kwamen 30 zwemmers aan de start van de vijfde minioren- en limietwedstrijd. De oogst was 19 medailles en daarnaast werden er ook nog bijna 40 persoonlijke records gezwommen. In Gouda was de groep met vijf zwemmers veel kleiner, maar de vier persoonlijke records, drie clubrecords, twee Brabantse Masters Records en een Nederlands Masters Record lieten zien dat er ook daar een hoog niveau werd gehaald.

Goud voor Drewes, van Felius en van den Oven

Jesse Drewes, Bram van Felius en Femke van den Oven wisten in Oosterhout gezamenlijk zes gouden medailles te veroveren. Jesse en Femke waren de beste op de 200m wisselslag en daarnaast wist Femke ook nog de 100m school- en vrije slag te winnen. Bram was als jongste deelnemer goed voor goud op de 25m school- en vrije slag. Jesse wist op de 100m school- en vrije slag ook nog naar het zilver te zwemmen en deze kleur was er ook voor Marley Spijker, Lars van der Zouwen, Michael van den Bogerd en Rianne Cornet. Marley moest iedere keer Femke voor zich dulden en Lars was tweede op de 50m schoolslag tijdens zijn eerste wedstrijd. Rianne en Michael waren op de 50m rugslag als tweede aan de finish. Michael en Lars haalden ook nog bronzen medailles en dat deden ook Bram en Romy van Goor. De medaillewinnaars wisten naast medailles ook nieuwe toptijden te zwemmen en dat deden ook Noa Drewes, Björn Hoogerwerf, Rodin Klop en Ilse van Wijk.

Vink doorbreekt grens

Tijdens de minioren wedstrijden doen ook zwemmers vanaf 12 jaar mee en deze keer in Oosterhout stond onder andere de 50m vrije slag op het programma. Rik Vink wist voor het eerst de grens van 30 seconden te slechten op dit nummer. Anieke aan de Wiel en Shanya Muilenburg verbeterden zich ook op de 50 ‘vrij’ en wisten zich hierdoor te plaatsen voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen. Dit deden ook Lars en Amy de Kooter en Jansje de Ridder op de 400m vrije slag. Persoonlijke records waren er verder voor Mirthe Bults, Anne Lisman, Louise Lobbezoo, Michael Verschoor, Hannah Vink, Nienke Westerhout, Wessel van Wijk en Lisa van Willigen.

Nederlands record Goelema

In Gouda startte Marjo Goelema op de 50m school- en vlinderslag en op beide nummers verbeterde ze de clubrecords en Brabantse Masters Records. Daarnaast wist ze op de 50m schoolslag ook het Nederlands Masters Record in haar categorie aan te scherpen. Anne-Marie Verschoor-Vos zwom op de 100m vrije slag naar een nieuw persoonlijk record en dit was ook goed voor een clubrecord bij de masters. Nadine Scheeve, Kirsten van der Steen en Henri Verschoor wisten ook op een nummer zich te verbeteren.

Na het paasweekend staan er weer wedstrijden op de kalender en opnieuw wordt het een druk weekend met deelname in Sarajevo (BiH), Rosmalen en Oosterhout. Alle wedstrijden hebben als doel om nog beter in vorm te komen voor de belangrijke wedstrijden die later op de kalender staan.

Uitslag Minioren circuit deel 5

Uitslag Limiet deel 5

Uitslag ROM 4

Afslutiing A27

Het komende weekend is de A27 in noordelijke richting tussen Knooppunt Hooipolder en Knooppunt Gorinchem afgesloten. Rijkswaterstaat gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. In zuidelijke richting kan ook vertraging zijn door het afslutiing van een rijstrook. De training in Gorinchem gaat gewoon door.

In 2024 staan er nog meer afsluitingen gepland van de A27. Hieronder de planning zoals deze nu bekend is:

  • Vrijdag 26 april 21.00 uur tot maandag 29 april 05.00 uur tussen Hooipolder en Gorinchem.
  • Vrijdag 21 juni 22.00 uur tot maandag 24 juni 05.00 uur tussen Gorinchem en Hooipolder.
  • Vrijdag 5 juli 22.00 uur tot maandag 8 juli 05.00 uur tussen Hooipolder en Gorinchem.
  • Vrijdag 4 oktober 22.00 uur tot maandag 7 oktober 05.00 uur tussen Gorinchem en Hooipolder.
  • Vrijdag 8 november 22.00 uur tot maandag 11 november 05.00 uur tussen Gorinchem en Everdingen.
  • Vrijdag 22 november 22.00 uur tot maandag 25 november 05.00 uur tussen Gorinchem en Everdingen.

Deze planning is uiteraard onder voorbehoud en kan nog wijzigingen. Op http://www.a27houtenhooipolder.nl/ is de meest actuele informatie te vinden.

Nederlands record Marjo Goelema

Gouda, 24 maart 2024 – Tijdens een masterswedstrijd in Gouda heeft Marjo Goelema een Nederlands Masters Record gezwommen. Marjo kwam samen met nog vier masters van de Biesboschzwemmers aan de start van deze wedstrijd. Naast het Nederlandse record werden er ook nog twee Brabantse en drie clubrecords bij de masters gezwommen. Ook werden vier persoonlijke toptijden aangescherpt.

Marjo startte in Gouda op de 50m school- en vlinderslag en op de eerste afstand wist ze een Nederlands record bij de dames 55+ te zwemmen. Uiteraard is deze tijd ook goed voor een Brabants Masters en clubrecord in dezelfde categorie. Later op de middag zwom Marjo ook nog een Brabants Masters en clubrecord op de 50m vlinderslag.

Het laatste clubrecord kwam op naam van Anne-Marie Verschoor-Vos en zij zwom dit op de 100m vrije slag. Ze was 0,11 seconden sneller dan haar snelste tijd bij de Biesboschzwemmers en dus verbeterde ze ook haar persoonlijke record. Op de 50m vlinderslag bleef ze net boven haar beste tijd steken.

Nadine Scheeve, Kirsten van der Steen en Henri Verschoor wisten ook tijden aan te scherpen. Nadine deed dit op de 100m schoolslag en Kirsten haalde bijna een seconde van haar tijd op de 50m schoolslag. Henri verbeterde zich op de 50m vrije slag met ruim twee tienden van een seconde.

De volgende masters wedstrijd is in april en dan wordt er gezwommen in Hoogerheide. Dit is dan de tweede wedstrijd van de Zuidelijke Cirkel 2024. Begin mei staan de Nederlandse Masters Kampioenschappen in Eindhoven gepland en daar zal een grote groep aan deelnemen.

Uitslag ROM 4

Bijna twintig medailles voor minioren

Oosterhout, 23 maart 2024 – De één na laatste wedstrijd van het minioren circuit bracht de jongste zwemmers van de Biesboschzwemmers naar Oosterhout. De groep van 14 zwemmers wist 19 medailles bij elkaar te zwemmen en daarnaast werden er ook nog 18 persoonlijke records gezwommen.

Jesse Drewes, Bram van Felius en Femke van den Oven mochten op het hoogste podium plaatsnemen. Jesse mocht dit doen voor zijn prestatie op de 200m wisselslag en Bram was op de 25m school- en vrije slag de beste. Femke was net als Jesse de beste op de 200m wisselslag, maar ook op de 100m school- en vrije slag was ze de snelste. Jesse en Bram wisten nog meer medailles te halen. Jesse haalde zilver op de 100m school- en vrije slag en Bram was op de 25m rugslag als derde bij de overkant.

Marley Spijker zwom dezelfde nummers als Femke en alle drie de keren mocht Marley naast Femke op het podium gaan staan om een zilveren medaille in ontvangst te nemen. Ook Michael van den Bogerd en Rianne Cornet wisten zilver te veroveren. Michael deed dit op de 50m rugslag en Rianne verraste zichzelf met een tweede plaats op hetzelfde nummer. Op de 50m schoolslag mocht Michael ook naar het podium komen voor een bronzen medaille.

Lars van der Zouwen zwom voor het eerst een wedstrijd en hij mocht gelijk drie keer naar het podium komen. Op de 50m schoolslag haalde Lars een zilveren medaille en op de 50m rug- en vrije slag waren er bronzen medailles voor de jonge zwemmer. Romy van Goor haalde ook een bronzen medaille en zij deed dit op de 50m schoolslag.

De medaillewinnaars wisten naast medailles ook nieuwe toptijden te zwemmen en dat deden ook Noa Drewes, Björn Hoogerwerf, Rodin Klop en Ilse van Wijk. De laatste wedstrijd is op 20 april en dan wordt er gezwommen in Andel. Voor sommige zwemmers zal het dan spannend zijn om te kijken naar de ranglijsten die belangrijk zijn voor plaatsing voor de Brabantse Minioren Finales die in juni gehouden gaan worden.

Uitslag Minioren circuit deel 5

Limieten  en persoonlijke records junioren en jeugd

Oosterhout, 23 maart 2024 – Zoals altijd zwommen de oudere zwemmers tijdens de miniorenwedstrijd een aantal nummers om hun tijden aan te scherpen en eventueel limiettijden te halen voor de Brabantse Kampioenschappen of ‘Antwerpen’. De 16 zwemmers die aan de start kwamen waren goed voor 19 persoonlijke records, 10 Brabantse limieten en 8 limieten voor ‘Antwerpen’.

Het programma voor de zwemmers vanaf 12 jaar was 400m vrije slag of 50m rugslag en 100m wisselslag of 50m vrije slag. Op de langste afstand wisten Wessel van Wijk en Anne Lisman hun inschrijftijden met vele seconden aan te scherpen. Amy en Lars de Kooter en Jansje de Ridder waren niet sneller dan hun inschrijftijd, maar wel sneller dan de limiettijd voor de ‘Brabantse’ en Lars bleef ook nog onder de limiettijd voor ‘Antwerpen’. Op de rugslag was er een grotere deelname en Mirthe Bults, Louise Lobbezoo, Michael Verschoor, Hannah Vink, Anieke aan de Wiel en Lisa van Willigen wisten zich allen te verbeteren.

Op de 100m wisselslag zwommen Amy, Lars en Michael allen onder hun inschrijftijden. Lars was enkele tienden sneller, Amy bijna een seconde en Michael haalde ruim vier seconden van zijn tijd af.

Op de 50m vrije slag wist Rik Vink voor het eerst onder de grens van 30 seconden te blijven en Anieke bleef onder de limiettijd voor zowel de ‘Brabantse’ als ‘Antwerpen’. Mirthe, Louise, Shanya, Nienke Westerhout en Wessel waren sneller dan ooit.

In het tweede weekend van april is de wedstrijd in Antwerpen waarvoor dus enige zwemmers zich geplaatst hebben en het laatste weekend van mei en het eerste weekend van juni zijn de Brabantse Zomer Kampioenschappen in Eindhoven. Tussen die twee wedstrijden in zit de laatste minioren- en limietwedstrijd in Andel waar nog kansen zijn om je te plaatsen voor Eindhoven.

Uitslag Limiet deel 5

Verrassende tijden voor Biesboschzwemmers

Gorinchem/Breda/Almere, 16 en 17 maart 2024 – Het afgelopen weekend hebben de Biesboschzwemmers op drie plaatsen deelgenomen aan wedstrijden. In Gorinchem organiseerde men zelf een lange afstand wedstrijd en daar kwamen 14 zwemmers aan de start. In Breda stond er een limietwedstrijd op het programma en in Almere een masterswedstrijd. Op alle locaties werden er mooie resultaten geboekt en waren er zelfs verrassende resultaten.

Limiet en clubrecords op lange afstanden

Lange afstanden, zoals 800, 1500 of 2000 meter, worden niet vaak georganiseerd en dus deden de Biesboschzwemmers dit zelf. Jansje de Ridder startte op de 800 meter vrije slag en zij wist ruimschoots onder de limiettijd te blijven voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen (BZK). Jansje zwom een heel sterk tweede deel van haar race, deze was sneller dan de eerste helft. Hetzelfde deed ook Lars de Kooter op de 2000m vrije slag. Naast de limiet voor Jansje werden ook er ook nog tien mastersrecords gezwommen. Richard Tiemstra, Mandy Swart, Kirsten van der Steen, Henri Verschoor, Sander van Tilburg, Ingmar Visser en Wouter van der Stelt waren sneller dan de oude clubrecords. Voor Bastiaan Baggerman, Sander, Henri en Anne-Marie Verschoor-Vos waren er persoonlijke records. Erik Huisman, Anne Lisman, Kirsten van der Steen, Anne-Marie en Ingmar Visser zwommen de afstand voor de eerste keer.

Seizoensrecords in Almere

In Almere gingen Nico en Mandy Swart van start. Mandy wist op de 200m rugslag een klein persoonlijk record te zwemmen. Nico was op de 25m vrije slag sneller dan eerder dit seizoen en Mandy deed dit op de 100m schoolslag. Op de 200 rugslag wist Nico de onderlinge strijd met Mandy te winnen.

Limiet voor Thomas Verschoor

Tijdens de limietwedstrijd in Breda wist Thomas op de 50m vrije slag te verrassen met de limiet voor de ‘Brabantse’. Zijn eindtijd in het 50 meter bad van Breda was zelfs sneller dan zijn snelste tijd in een 25 meter bad. Ook Amy en Lars de Kooter, Anne Lisman en Anne-Marie Verschoor-Vos zwommen één of meerdere limieten. Deze zwemmers wisten één of meerder persoonlijke records te zwemmen. Daarnaast wisten ook Shanya Muilenburg, Femke van den Oven, Henri en Michael Verschoor zich te verbeteren.

Het komende weekend wordt er weer op meerdere plaatsen gezwommen. In Andel komen de jongste zwemmers aan de start aangevuld met een deel van de genoemde zwemmers en in Gouda gaan een aantal masters te water. In de maanden mei en juni staan de belangrijkste wedstrijden zoals provinciale en Nederlandse kampioenschappen gepland en daar lijken de zwemmers goed naar op weg.

Uitslag Lange Afstand Wedstrijd

Uitslag ZMC Almere 2024

Uitslag Limietwedstrijd Langebaan

Brabants limiet Thomas Verschoor

Breda, 17 maart 2024 – Tijdens een limietwedstrijd in Breda heeft Thomas Verschoor een limiet gezwommen voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen die in mei en juni gehouden worden in Eindhoven. Naast Thomas kwamen nog tien leden van de Biesboschzwemmers aan de start en de meesten gingen met persoonlijke records naar huis.

Aan het einde van de wedstrijd stond de 50m vrije slag op het programma en Thomas wist deze afstand ruimschoots onder de limiettijd af te leggen. Op dit nummer werden ook door Anne-Marie, Henri en Michael Verschoor sneller dan ooit afgelegd. De eindtijd van Anne-Marie was één honderdste van een seconde boven de grens van 30 seconden. Naast de 50 ‘vrij’ was Anne-Marie op de 200m vrije slag bijna drie seconden sneller. Henri had aan het begin van de middag op de rugslag zijn inschrijftijd ruimschoots aangescherpt en Michael was op de 100m schoolslag sneller dan ooit.

Op de vrije slag waren er nog meer persoonlijke records. Femke van den Oven verbeterde zich op de 50 en 100m vrije slag en Anne Lisman deed dit op de 100 meter. Lars de Kooter wist zijn persoonlijk record op de 200 meter aan te scherpen. Naast de vrije slag wist Femke ook op de 50m vlinderslag zich te verbeteren.

Amy de Kooter en Shanya Muilenburg deden beide mee aan het verbeteren van hun tijden. Amy deed dit op de 50 en 100m schoolslag en Shanya op de 50m rugslag.

Masters Wouter van der Stelt en Johanna van Wijnen wisten geen persoonlijke records te zwemmen, maar ze waren zeer tevreden over hun tijden.

Het komende weekend komen de jongste zwemmers aangevuld met een deel van deze zwemmers in actie in Oosterhout tijdens een minioren- en limietwedstrijd en een aantal masters gaan naar Gouda om deel te nemen aan een masterswedstrijd.

Limietwedstrijd Langebaan

Seizoen records voor Mandy en Nico Swart

Almere, 17 maart 2024 – Tijdens een masterswedstrijd in Almere hebben Mandy en Nico Swart namens de Biesboschzwemmers deelgenomen. Beide startten op de 200m rugslag en daarnaast zwom Mandy 100m schoolslag en Nico 25m vrije slag.

Helaas zwommen Mandy en Nico niet tegelijk de 200m rugslag, maar toch lagen de eindtijden dicht bij elkaar. Mandy wist haar beste tijd met 0,06 seconden aan te scherpen, maar Nico bleek een serie later net iets sneller te zijn. Op de andere afstanden zwommen beide hun beste seizoenstijden.

De volgende masterswedstrijd is medio april en dan wordt er gezwommen in Hoogerheide. Daar wordt de tweede wedstrijd gehouden van de Zuidelijke Cirkel en dan zal de deelname een stuk groter zijn.

Uitslag ZMC Almere 2024

Goede tijden Biesboschzwemmers op lange afstanden

Gorinchem, 16 maart 2024 – Veertien leden van de Biesboschzwemmers hebben de afgelopen middag in Gorinchem mee gedaan aan een lange afstand wedstrijd. De zwemmers kwamen aan de start van de 800, 1500 of 2000 meter en na ruim twee uur zwemmen waren er diverse persoonlijke records verbeterd. Daarnaast zijn er ook enkele clubrecords bij de masters gesneuveld.

De middag begon met de 1500m vrije slag en hierop was Anne Lisman de eerste die het water indook. Anne heeft nog nooit verder dan 400 meter gezwommen en dus was het afwachten hoe het zou gaan. Na 400 meter was ze maar negen seconden langzamer dan haar beste tijd en wat verder opviel is dat Anne en hele vlakke race zwom.

Na Anne was het de beurt aan vijf masters. Sander van Tilburg en Wouter van der Stelt gingen in het begin redelijk gelijk op, maar daarna nam Sander het initiatief. Uiteindelijk was Sander exact twaalf seconden sneller dan zijn beste tijd. Wouter had twee weken geleden al de 1500 meter gezwommen en in Gorinchem ging hij nog eens 14 seconden sneller. Beide zwommen ook een nieuw clubrecord bij de masters. Ook Bastiaan Baggerman en Richard Tiemstra hadden veel aan elkaar in het begin, maar vanaf ongeveer 500 meter nam Richard het initiatief en tikte hij ruim 30 seconden voor Bastiaan aan. Bastiaan bleef binnen de 24 minuten en was hiermee sneller dan twee weken geleden. Richard verbeterde het clubrecord in zijn categorie. Ook Ingmar Visser zwom een clubrecord in zijn categorie. Het was voor het eerst dat Ingmar in een zwembad 1500 meter zwom en hij deed dit zeker niet onverdienstelijk.

Op de 800 meter vrije slag begon Jansje de Ridder heel voorzichtig, maar ze merkte halverwege dat ze wel sneller kon en het tweede deel zwom ze ruim 13 seconden sneller dan de eerste 400 meter. Haar eindtijd was ruim binnen de 11 minuten en hierdoor heeft ze voldaan aan de limiet voor de Brabantse Zomer Kampioenschappen eind mei en begin juni in Eindhoven.

Ook bij de masters was er een grote deelname, vier dames en één heer waagden zich aan de 32 banen. Henri Verschoor zwom bijna de hele race aan de leiding op de voet gevolgd door Kirsten van der Steen. In de laatste 50 meter zwom Kirsten Henri voorbij. Beide zwommen een masters clubrecord en Henri ook nog een persoonlijk record. Anne-Marie Verschoor-Vos en Sabrina Boekhout eindigden ook heel dicht bij elkaar, maar daar zag het in het begin niet naar uit. Anne-Marie lag ruimschoots voor Sabrina, maar die had een sterk slotstuk. Uiteindelijk was Sabrina nipt langzamer dan haar beste tijd en Anne-Marie was halverwege sneller dan ooit en had voor de eerste keer ooit een 800 meter gezwommen en dat viel haar niet tegen. Mandy Swart lukte het niet om lekker in het ritme te komen. Ondanks het clubrecord bij de masters was ze niet helemaal tevreden.

Lars de Kooter en Erik Huisman waren de laatste die van start gingen, maar zij gingen wel voor de langste afstand. Lars had de afgelopen dagen extra getraind en dat merkte hij aan vermoeide spieren. Echter na 1000 meter wist hij zijn tempo toch verhogen. De tweede kilometer ging zeventien seconden sneller dan de eerste 40 banen. Zijn eindtijd was niet sneller dan zijn beste tijd, maar toch was Lars tevreden met zijn prestatie. Erik liep voor aanvang nog gek te doen door te zeggen dat hij het licht wel uit zou doen, maar zijn eindtijd was ruim binnen de 35 minuten en dus was het niet nodig voor hem om het licht uit te doen.

Bijna de helft zwom voor het eerst een lange afstand en het is te hopen dat ze ook in de toekomst zich wagen aan het zwemmen van de lange nummers van het zwemmen. Jansje de Ridder en Lars de Kooter zwommen tijden die goed genoeg zijn om te mogen starten tijdens  de ‘Brabantse’ maar alles hangt af van het programma.

Uitslag Lange Afstand Wedstrijd

Programma EMK2024 bekend

Van 23 juni tot en met 6 juli worden in Belgrade (SRB) de Europese Masters Kampioenschappen gehouden. De masters kunnen deelnemen aan zwemmen, duiken, kunstzwemmen, waterpolo en open water zwemmen.

Het zwemmen begint op woensdag 26 juni met de 800m vrije slag en wordt op woensdag 3 juli 2024 afgesloten met de 100m vrije slag. Op donderdag 4 juli en vrijdag 5 juli 2024 staat het open water zwemmen gepland met als extra dag zaterdag 6 juli 2024.

In de kalender is het volledige programma terug te vinden met daarbij ook de kosten. Er is een informatie bulletin uitgegeven en dit is te vinden op de website van de LEN. Registreren voor deelname, maar ook de toeschouwers, aan het EMK doe je op de organisatie website.